Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Miliony na výkupné za unesené Češky v Pákistánu možná někdo zpronevěřil

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Grafton

Pražské vrchní státní zastupitelství řeší podezření, že část výkupného, kterou zaplatil český stát za dvě dívky, které byly před třemi lety uneseny v Pákistánu, někdo zpronevěřil. Mohlo by se jednat až o čtyři miliony dolarů, tedy v přepočtu o téměř 100 milionů korun.

Podnět k vyšetření údajné zpronevěry obdrželo vrchní státní zastupitelství. Webu neovlivni.cz to potvrdila vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Její úřad teď podnět vyhodnotí a předá jej příslušnému státnímu zastupitelství.

Podle informací z bezpečnostní komunity existují dvě varianty. "Podle první stát rozhodl, že vyplatí 8 milionů dolarů a k únoscům dorazilo jen šest. Druhá verze hovoří o tom, že na začátku bylo 6 milionů dolarů, na konci už jen dva," uvedl pro neovlivni.cz dobře informovaný zdroj z bezpečnostní komunity.

Na cestě k únoscům tak mělo zmizet 50 nebo dokonce 100 milionů korun. Předání měl na starosti Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), tedy civilní rozvědka spadající pod ministerstvo vnitra. Její bývalý šéf Karel Randák o tom, že část peněz určených na výkupné zůstala v Čechách, hovořil už v březnu.

"Problém je i v tom, že podle dostupných informací stát sice zaplatil šest milionů dolarů, ale únosci tuto sumu neviděli celou, že dostali daleko méně," řekl Randák v březnu v rozhovoru pro Denik.cz. "Někde po cestě někomu nějaké dolary uvázly za nehty," dodal bývalý šéf civilní rozvědky. Peníze podle něj neopustily Českou republiku.

Dvě mladé Češky, Hana Humpálová a Antonie Chrástecká, byly uneseny v březnu 2013 v Pákistánu, přes který cestovaly do Indie. Téměř přesně po dvou letech vyjednal český stát prostřednictvím turecké charitativní organizace IHH jejich propuštění. Následně se objevily zprávy, že za jejich propuštění zaplatilo Česko v přepočtu 150 milionů korun. Tuto částku pak potvrdil také prezident Miloš Zeman. 

Témata:  USA Unesené Češky v Pákistánu

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy