Miliony na výkupné za unesené Češky v Pákistánu možná někdo zpronevěřil

Pražské vrchní státní zastupitelství řeší podezření, že část výkupného, kterou zaplatil český stát za dvě dívky, které byly před třemi lety uneseny v Pákistánu, někdo zpronevěřil. Mohlo by se jednat až o čtyři miliony dolarů, tedy v přepočtu o téměř 100 milionů korun.

Ilustrační fotografie
reklama

Podnět k vyšetření údajné zpronevěry obdrželo vrchní státní zastupitelství. Webu neovlivni.cz to potvrdila vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Její úřad teď podnět vyhodnotí a předá jej příslušnému státnímu zastupitelství.

Podle informací z bezpečnostní komunity existují dvě varianty. "Podle první stát rozhodl, že vyplatí 8 milionů dolarů a k únoscům dorazilo jen šest. Druhá verze hovoří o tom, že na začátku bylo 6 milionů dolarů, na konci už jen dva," uvedl pro neovlivni.cz dobře informovaný zdroj z bezpečnostní komunity.

Na cestě k únoscům tak mělo zmizet 50 nebo dokonce 100 milionů korun. Předání měl na starosti Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), tedy civilní rozvědka spadající pod ministerstvo vnitra. Její bývalý šéf Karel Randák o tom, že část peněz určených na výkupné zůstala v Čechách, hovořil už v březnu.

"Problém je i v tom, že podle dostupných informací stát sice zaplatil šest milionů dolarů, ale únosci tuto sumu neviděli celou, že dostali daleko méně," řekl Randák v březnu v rozhovoru pro Denik.cz. "Někde po cestě někomu nějaké dolary uvázly za nehty," dodal bývalý šéf civilní rozvědky. Peníze podle něj neopustily Českou republiku.

Dvě mladé Češky, Hana Humpálová a Antonie Chrástecká, byly uneseny v březnu 2013 v Pákistánu, přes který cestovaly do Indie. Téměř přesně po dvou letech vyjednal český stát prostřednictvím turecké charitativní organizace IHH jejich propuštění. Následně se objevily zprávy, že za jejich propuštění zaplatilo Česko v přepočtu 150 milionů korun. Tuto částku pak potvrdil také prezident Miloš Zeman. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky