Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Startuje boj o prezidenta ČR? První průzkum

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: spoz.cz

V případě aktuálního konání všelidových prezidentských voleb by v prvním kole ze 17 uvedených kandidátů získal nejvíce hlasů stávající prezident Miloš Zeman (29,5%) a textař, spisovatel a producent Michal Horáček (12,9%). Ukázal to průzkum společnosti SANEP.

Není bez zajímavosti, že v prvním kole prezidentských voleb, kterých by se v červnu zúčastnilo 64,3% voličů, získal třetí největší počet hlasu exprezident Václav Klaus s podporou 6,2% voličských hlasů.

V druhém kole, které vychází z výsledků prvního kola, by pak v duelu stávajícího prezidenta Miloše Zemana a textaře, spisovatele a producenta Michala Horáčka, v červnových přímých volbách při účasti 61,8%, zvolila většina 56,2% voličů ve prospěch stávající hlavy státu. Michal Horáček by pak získal podporu 43,8% voličů.

S ohledem na skutečnost, že Michal Horáček, který svou úvahu o možné kandidatuře v prezidentských volbách v roce 2018 zveřejnil teprve nedávno, lze říci, že by se úspěšný textař, spisovatel a producent Michal Horáček mohl stát velmi výraznou osobností druhých prezidentských voleb.

Aktuálně se nicméně ukazuje, že v druhém kole hypotetických červnových prezidentských voleb by řada voličů, kteří by nevolili stávajícího prezidenta Miloše Zemana, by v případě duelu s Michalem Horáčkem raději upřednostnili právě stávající hlavu státu, před Michalem Horáčkem. Lze tak říci, že by se nyní nenaplnila prognóza spojení hlasů v druhém kole primárně proti Miloši Zemanovi.

O tom, že stávající hlava státu Miloš Zeman se těší stále velmi vysoké podpoře voličů, svědčí i aktuální zjištění, že pro 27, 4% veřejnosti má prezident M. Zeman své chyby, ale zároveň reprezentuje většinu obyvatel ČR. S tvrzením, že prezident M. Zeman hájí národní zájmy naší země, pak souhlasilo 26,8% dotázaných. Tyto názory tak ukazují, že prezident M. Zeman si nadále získává podporu zejména díky svým postojům, které většina veřejnosti vnímá jako pronárodní, a to s velice kladně vnímanými prvky upřímnosti a přímočarosti.

Na druhé straně se 18,9% dotázaných ztotožňuje s tvrzením, že je prezident M. Zeman ostudou naší země, či že odkloňuje naší zemi na východ, s čímž souhlasí 10,2% dotázaných. Tyto negativní postoje ve vztahu k hlavě státu pak vytváří prostor pro výrazné osobnosti, které hodlají v druhých přímých prezidentských volbách v roce 2018 usilovat o prezidentský post jako právě např. Michal Horáček.

Témata:  prezident ČR Miloš Zeman Michal Horáček

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy