Být, či nebýt v Evropské unii? Britové rozhodují o odchodu z EU

V 8 hodin středoevropského času se ve Velké Británii otevřely volební místnosti. Přibližně 46 a půl milionu Britů má v rukou členství své země v Evropské unii. Očekávají se velmi těsné výsledky, které ale budou známé až v pátek nad ránem.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

"Mělo by Spojené království zůstat členem Evropské unie nebo by mělo opustit Evropskou unii?" Tak zní otázka, kterou miliony Britů najdou ve čtvrtek na hlasovacích lístcích. Zaškrtnout mohou buď možnost "Zůstat členem Evropské unie" nebo "Opustit Evropskou unii". Čas na to mají do 23 hodin našeho času, tedy do 22 hodin britského času.

Pro referendum neexistuje žádná minimální účast, při které by hlasování bylo platné. K hlasování je oprávněno 46 499 537 voličů, nejvíce v historii britských voleb a referend. Poslední referendum, ve kterém Britové v roce 2011 rozhodovali o změně volebního systému, mělo o přibližně 20 % nižší volební účast, než mívají volby do sněmovny, hlasovalo 42 % oprávněných voličů.

V referendu v roce 1975, v němž Britové hlasovali o tom, zda má země setrvat v Evropských společenstvích, předchůdcích dnešní Evropské unie, přišlo k hlasovacím urnám 64,6 % oprávněných voličů, 67 % z nich se vyjádřilo pro setrvání v evropských integračních projektech. Teď se volební komise připravuje ještě na větší účast, podle deníku The Telegraph by mohlo přijít i 80 % oprávněných voličů! Komise proto vyzývala voliče, aby, pokud je to jen trochu možné, přišli hlasovat už dopoledne. Po skončení vyučování a v době, kdy Britové půjdou z práce, se před volebními místnostmi mohou tvořit dlouhé fronty.

Taková volební účast by byla skvělou zprávou pro zastánce setrvání v EU. Obecně se totiž očekává, že nízká volební účast by nahrála stoupencům odchodu z Evropské unie, neboť ti budou více motivovaní k tomu se k hlasování dostavit a vyjádřit svůj názor. Hlasování přitom bude velmi těsné, jak naznačují průzkumy veřejného mínění.

Ze tří posledních velkých průzkumů, které braly v potaz řadu menších průzkumů uskutečněných v posledních dnech, dva vyznívaly ve prospěch setrvání v Evropské unii. Stoupenci pokračování v Evropě ale měli jen 2% náskok. Třetí průzkum ukazoval půlprocentní náskok těch, kteří z Evropské unie chtěli odejít. Zhruba desetina oprávněných voličů byla stále nerozhodnuta.

Hlasování potrvá do 22 hodin britského času. Po uzavření hlasovacích místností nebudou známy žádné oficiální odhady výsledku referenda. Hned po ukončení hlasování začne sčítání hlasů. První výsledky by měly být známé v pátek nad ránem. Postupně budou výsledky vyhlašovat jednotlivá volební střediska, kterých je 382. Deník The Telegraph očekává, že výsledky budou přicházet mezi 5 a 8 hodinnou ranní našeho času. 

Témata: Brexit | Velká Británie | EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky