Natáčíte si cestu v autě? Hrozí vám pokuta až 300 tisíc korun

Bezpečnostní kamera namontovaná v autě vás může přijít velmi draho, pokud s ní vyjedete za hranice. V některých zemích za ni totiž můžete dostat až tříset tisícovou pokutu. A to i přesto, že videa z těchto kamer mohou často řidičům pomoci při prokázání neviny při nehodách. Před kamerami v autě varuje jak policie, tak úřad pro ochranu osobních údajů.

Auto, ilustrační fotografie
reklama

Záběry bezpečnostních kamer z aut, které zachytily přestupky řidičů, mnohdy pomohly při vyšetřování. Ne vždy se ale vyplatí mít kameru v autě a to především, pokud vyrážíte na dovolenou za hranice.

"V Rakousku to může být až 10 000 euro. I u nás se můžete vystavit deliktu, že tyto záznamy, aniž byste je anonymizovali, byste vystavovali na sociálních sítích," vysvětlil projektový manažer silničního provozu Robert Vacek. Při používání bezpečnostních kamer byste si měli dát pozor na dvě věci, na správné umístění, ale také na to, jak s natočeným videem naložíte.

"Pokud tam jsou identifikovatelné ty osoby, tak už se jedná o zpracování osobních údajů. Úřad ukládá pokuty v řádu tisíců až deseti tisíců korun," uvedl mluvčí úřadu pro ochranu osobních údajů David Pavlát.

Pokud se tak chcete vyhnout nečekaným výdajům, neměli byste svá videa dávat na internet a sdílet na sociálních sítích. Draho vás také přijde, pokud kameru špatně umístíte. "Za umístění nějakého předmětu ve výhledu řidiče, ať už se jedná o palubní kameru, navigaci nebo plyšáky a ozdoby, tak za to může být řidiči uložena pokuta ve výši až 2000 korun," zdůraznil policejní mluvčí Jozef Bocán.

Odborníci tedy radí, kamery při cestě do Rakouska, ale i Portugalska odstranit úplně, v České republice a v jiných zemích upevnit tak, aby nebránily ve výhledu.

Témata: auta

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky