Varování ČHMÚ: Extrémní teploty a UV záření. Na slunce nechoďte

Meteorologové vydali výstrahu před velmi vysokými teplotami, kromě toho také varují , že množství ozonu je extrémně nízké a intenzita UV záření naopak extrémně vysoká.

Ilustrační fotografie
reklama

"Od dnešního dne do konce týdne doporučujeme opatrnost při pobytu na přímém slunci, zejména v poledních a časných odpoledních hodinách," píše na svých facebookových stránkách Český hydrometeorologický ústav.

Hodnoty UV záření totiž vlivem oslabené ozonové vrstvy vystoupily na velmi vysoké hodnoty. Situace by se kvůli zmenšování oblačnosti měla v následujících dnech ještě zhoršovat, nejvyšší hodnoty se dají očekávat v pátek.

Meteorologové také vydali výstrahu před velmi vysokými teplotami, která platí od zítřejšího poledne do pátečních 21 hodin. Teploty by se přes den měly vyšplhat až k tropickým 36 stupňům. Teplé počasí vydrží i o víkendu, kdy by mělo být kolem třicítky.

Odborníci v těchto dnech radí vyhnout se pobytu na přímém slunci, zejména v době mezi 11 až 15 hodinami. Nebezpečné je v této době především cílené opalování. Při pobytu venku zakryjte pokožku lehkým oděvem, použijte pokrývku hlavy a sluneční brýle. Na nechráněné části pokožky naneste opalovací krém s vysokým UV faktorem.

Témata: počasí | léto

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky