Pediatři budou plošně zjišťovat, jestli děti netrpí autismem

Novela vyhlášky o preventivních prohlídkách u dětí počítá s tím, že pediatři budou plošně zjišťovat, jestli děti netrpí autismem. Kromě toho zavádí i nové prohlídky pro dospělé, jejichž součástí by byly častější kontroly hladiny cukru v krvi nebo třeba prevence selhání ledvin.

Děti, ilustrační fotografie
reklama

Sedmiletý Ravi trpí poruchou autistického spektra. Jeho rodiče měli podezření, že něco není v pořádku už kolem druhého roku synova života. Přesnou diagnózu se dozvěděli ale až o dva a půl roku později.

"Byla jsem upozorňována, že to všechno dožene, ale on to nedoháněl. Prostě se začal úplně uzavírat do sebe," popsala Raviho maminka Jana Gandalovičová.

U malých dětí se totiž v rámci preventivních prohlídek cíleně netestuje, jestli netrpí nějakou z poruch autistického spektra. To by se mohlo ale brzy změnit. Novela vyhlášky se screeningem počítá, a to už u 18měsíčních dětí.

"Ministerstvo zdravotnictví si od novely vyhlášky slibuje především včasné odhalování tohoto závažného problému," uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha. Novela vyhlášky je zatím v připomínkovém řízení, schválená by mohla být už na podzim.

Rodiče budou při preventivní prohlídce dítěte vyplňovat dotazník, který by měl pomoci poruchu včas odhalit. Odpovídat budou "ano" a "ne" na sadu jednoduchých otázek. Například: "Napadlo Vás někdy, že by Vaše dítě mohlo být neslyšící? Reaguje Vaše dítě, když na něj zavoláte jménem? Ukazuje Vaše dítě jedním prstem, aby požádalo o nějakou věc či o pomoc?"

Právě to jsou některé ze základních znaků autismu, které se už v tomto věku začínají projevovat. "Čím dříve se ten problém podaří odhalit, tím je větší naděje, že ten pacient do budoucna nebude závislý na pomoci svého okolí," doplnil Šticha.

Témata: děti | zdravotnictví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky