Nečas stane před soudem: Hrozí mu 6 let

Vrchní státní zastupitelství se chystá obžalovat bývalého premiéra Petra Nečase. Politikovi, který vedl českou vládu tři roky, hrozí šestileté vězení. Podle státních zástupců měl uplácet bývalé poslance ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra.

Ilustrační fotografie
reklama

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci zřejmě již tento týden obžaluje bývalého premiéra Petra Nečase. Hospodářským novinám to potvrdil státní zástupce Rostislav Bajger. V případě odsouzení hrozí Nečasovi až šestileté vězení. Stane se tak vůbec prvním českým expremiérem, kterého státní zástupci obviní.

Společně s ním by měli státní zástupci obvinit také bývalého prvního náměstka ministra zemědělství Romana Bočka a Nečasovu někdejší šéfku kabinetu a dnes manželku Janu, za svobodna Nagyovou. Tu přitom Obvodní soud pro Prahu 1 teprve minulý týden osvobodil v kauze údajného zneužívání Vojenského zpravodajství.

Podle žalobců měli tři rebelující poslanci ODS Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr přepustit své mandáty výměnou za lukrativní místa v dozorčích radách státních podniků. Konkrétně Fuksa v Českém aeroholdingu, Šnajdr v Čepru a Tluchoř měl podle Hospodářských novin získat místo v dozorčí radě ČEZ.

Rebelové Tluchoř, Fuksa a Šnajdr totiž blokovali daňové změny včetně zvýšení DPH, což ohrožovalo existenci Nečasova kabinetu. Místo nich ale ve Sněmovně usedli poslanci Miroslav Bernášek, Pavel Bohatec a Roman Pekárek, kteří daňový balíček podpořili.

Podle státních zástupců ale měli Nečas se svou šéfkou kabinetu a pozdější manželkou prostřednictvím náměstka ministra zemědělství Romana Bočka slíbit místa v dozorčích radách, pokud rezignují na poslanecké mandáty a umožní vládě přežití.

Údajně uplácení poslanci se ale postihu bát nemusí. Nejvyšší soud totiž rozhodl, že se na jejich počínání vztahuje poslanecká imunita a stíhání zastavil. Všem třem se tak následně musel stát omluvit a vyplatit vysoké odškodné.

Témata: Nečas, Petr | soudy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky