Ředitel školy vyzval muslimy, aby nenechali o ramadánu hladovět děti. Schytal ostrou kritiku

Ostrou kritiku schytal ředitel základní školy v Melille, jedné ze dvou španělských enkláv v severní Africe. Rodičům svých muslimských žáků poslal dopis, který mnohé rozzuřil.

Ilustrační fotografie
reklama

Ředitel základní školy Alfonso García Zafra se podle španělské verze serveru The Local stal terčem kritiky poté, co v průběhu ramadánu dopisem vyzval muslimy, aby kvůli postnímu období nenechali hladovět svoje děti.

„Dodržování ramadánu může vyvolat záchvaty závratí, migrén nebo úžeh v důsledku dehydratace nebo nedostatku živin," uvedl v dopise pro rodiče šéf školy.

Jeho dopis byl doprovázen úředním dopisem od učitele islámských studií, který poukázal na to, že „studenti, kteří nedosáhli puberty - a všichni, kteří zde studují jsou mladší 12 let – jsou podle islámského učení osvobozeni od půstu".

„Takže radím - a mám v tom podporu učitele islámu – aby rodiče kvůli horku následovali toto doporučení, protože máme až do konce tohoto období naplánovanou celou řadu aktivit," napsal Zafra.

O ramadánu se od muslimů očekává, že budou držet půst a nebudou jíst nebo pít v období od úsvitu do soumraku.

Jenže někteří rodiče se kvůli tomuto doporučení hodně rozzuřili. Dris Mohamed Amar, vůdce Islámské rady Melilly, řekl, že škola nemá právo „zasahovat do náboženských záležitostí."

Uvedl také, že škola nemůže diktovat, kdy dítě dosáhne puberty, tedy věku, od kterého by muslimové měli dodržovat ramadán. „Je na rodičích, a nikoliv na škole, aby rozhodli, zda děti dosáhli puberty a zda by měli nebo neměli dodržovat půst," řekl Amar.

José Manuel Calzado z v odboru školství v Melille se snažil uklidnit napětí. Uvedl, že dopis byl určen pouze k tomu, aby „rodičům připomenul, že školní rok ještě neskončil, že součástí osnov mohou být pohybové aktivity a že půst pro děti není povinný."

Server dodává, že více než 50 procent obyvatel Melilly, městské enklávy o rozloze asi 12 kilometrů čtverečních, které hraničí s Marokem, tvoří muslimové.

Témata: školství | Muslimové

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky