Pětina Čechů si v rámci Eura 2016 ráda vsadí na vítěze

Téměř čtvrtina (24 %) Evropanů a pětina Čechů (18 %) se chystá v rámci Eura 2016 společně se svými přáteli nebo kolegy vsadit na vítěze jednotlivých utkání. Míra zábavy je pak o to silnější. Většina takovýchto fanoušků se shoduje, že nárůst sportovního prožitku často převyšuje výši vkladu, který do tipování vkládají. Mezinárodní průzkum ING Bank v této souvislosti také vyčísluje peněžní hodnotu jednotlivých fotbalových týmů. Nejvyšší hodnotu má španělský tým, a to více než 18 miliard korun. Český reprezentační tým v čele s Petrem Čechem a Tomášem Rosickým má hodnotu 1,8 miliardy.

Ilustrační fotografie
reklama

„Fotbalové šampionáty, jakým je Euro 2016, jsou celospolečenským fenoménem a přitahují mimořádnou pozornost. Zdravé fanouškovské nadšení, rozjitřené emoce a přirozená hravost často podnítí chuť zatipovat si a vsadit na svého favorita,“ říká Libor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví ING Bank, a doplňuje: „Je přitom dobré uvědomit si možné riziko ztráty vsazené částky a přizpůsobit tomu její výši. Byla by škoda pokazit si celkový dojem ze šampionátu finančními potížemi z nepřiměřeně vysokých prohraných sázek.“ 

Nějaké tipovací soutěže spojené s Eurem 2016 se zúčastní čtvrtina Evropanů. Největší tipovací mánie proběhne mezi tureckými a také španělskými fanoušky, mezi kterými se do sázek na favorita zapojí asi třetina. Na druhé straně nejméně aktivní budou obyvatelé Lucemburska (13 %), jejichž reprezentace se turnaje neúčastní. V Čechách se do tipování pustí asi pětina dotazovaných. 

Pokud by se sportovní výsledky vytvářely pouze na základě hodnoty týmů, vyhlídky by pro nás nebyly příliš příznivé. Naštěstí tomu tak není a i na tak velkých turnajích, jakým je Euro 2016, se může stát prakticky cokoliv. Je ale pravda, že s vyšší koncentrací hvězd v týmu, roste i procento favorizování daného týmu. Například Cristiano Ronaldo má sice sám o sobě hodnotu týmů Maďarska, Severního Irska a Albánie dohromady, ale protože je to v tamní reprezentaci jediná hvězda, s Portugalci se na vítězství moc nepočítá. Obdobně je na tom Wales v čele Garethem Balem. Proto se již tradičně pasují na favority týmy, jejichž hráči se prezentují v nejlepších klubech světa. Jsou jimi například Španělsko, Německo nebo Anglie. 

Tabulka – Hodnoty týmů účastníků Eura 2016 (částky jsou uvedeny v CZK)

Španělsko

18,1 mld.

Portugalsko

8,4 mld.

Rusko

3,7 mld.

Česká republika

1,8 mld.

Německo

15,6 mld.

Chorvatsko

7,2 mld.

Ukrajina

3,3 mld.

Rumunsko

1,6 mld.

Francie

13,6 mld.

Polsko

4,8 mld.

Rakousko

3,3 mld.

Island

1,1 mld.

Belgie

12,4 mld.

Turecko

4,7 mld.

Slovensko

2,3 mld.

Albánie

1 mld.

Anglie

12,3 mld.

Švýcarsko

4,7 mld.

Irsko

2,3 mld.

Severní Irsko

0,9 mld.

Itálie

8,6 mld.

Wales

4,4 mld.

Švédsko

2,2 mld.

Maďarsko

0,8 mld.

Mezinárodní průzkum ING Bank realizovala agentura Ipsos od března do dubna 2016 ve 13 zemích na vzorku 12 561 osob.

Témata: Česko | fotbal

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky