Počet žadatelů o azyl stále roste. Kam chce OSN přesídlit přes milion uprchlíků?

Uprchlická krize pokračuje a počet žadatelů o azyl, kteří potřebují přesídlit, stále roste. Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) ve své výroční zprávě varuje, že je třeba klást větší důraz na tento fakt a snažit se odpovědnost za uprchlíky spravedlivě sdílet. UNHCR o tom informoval na svém serveru.

Uprchlíci, ilustrační fotografie
reklama

UNHCR ve zprávě varuje, že ačkoliv za posledních 10 let přesídlil do 30 zemí více než milion uprchlíků, počet lidí, kteří nyní přesídlit potřebují, vysoce přesahuje počet míst, které třetí země nabízí. V roce 2017 tak počet lidí, kteří přesídlit potřebují, překročí 1,19 milionů.

UNHCR by proto chtěl příští rok na základě uprchlických kvót přesídlit 170 tisíc uprchlíků. Bylo by to zvýšení z odhadovaných 143 tisíc za letošní rok.

Zpráva upozorňuje, že odhadované číslo 1,19 milionů uprchlíků představuje nárůst o 72 % oproti roku 2014 - tedy před začátkem hromadného odchodu Syřanů. Ti v roce 2017 budou odhadem tvořit 40 % žadatelů; 11 % bude Súdánců a 10 % bude Afghánců.

„Přesídlení je nyní jako řešení důležitější než kdy jindy a my se musíme chopit této příležitosti k navýšení počtu uprchlíků, kteří z něj těží, a přidat další cesty pro přijetí," okomentoval to Filippo Grandi, Vysoký komisař OSN pro uprchlíky.

Témata: uprchlíci | EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky