Šíření nenávistných projevů? Kritizovat islám bude zřejmě zakázáno

Výbor pro média při Radě vlády ČR pro lidská práva chce zavést zákaz vysílání předsudků o etnických, náboženských nebo rasových menšinách. Výbor se rovněž setkal se zástupci Facebooku kvůli odstraňování negativních komentářů zaměřených proti muslimům.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle serveru Česká justice to vyplývá ze zprávy Zpráva o činnosti Rady vlády České republiky pro lidská práva za rok 2015. "Výbor ve svém podnětu doporučil přijmout úpravu zákona č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů, která by provázala sankční ustanovení se zákazem stereotypizace dle ustanovení §32 odst. 1 písm. i) zákona," cituje server zprávu.

Zákon stanovuje jako povinnost nezařazovat do programů pořady, které mohou utvrzovat stereotypní předsudky týkající se etnických, náboženských nebo rasových menšin.

Výbor také navázal spolupráci s Policií ČR a byl seznámen s podílem identifikovaných extremistických projevů na internetu a postupu orgánů činných v trestním řízení v těchto případech. "Otevřeno na jednání bylo téma vypracování přehledného metodického postupu pro běžné uživatele internetu v oblasti spolupráce s Policií ČR při nahlašování a potírání extremistických projevů," stojí dále ve zprávě.

Členové výboru se podle serveru setkali i se zástupci společnosti Facebook, aby je přesvědčili, že mají rychle odstraňovat nevhodné příspěvky: "V reakci na nárůst xenofobních a islamofobních příspěvků a kampaní objevujících se na sociálních sítích se setkali členové výboru se zástupci společnosti Facebook vedenými ředitelkou pro vnější komunikaci sociální sítě Monicou Bickert. Cílem schůzky bylo přesvědčit zástupce sociální sítě Facebook o neodkladné potřebě zamezit šíření projevů nenávisti prostřednictvím takových opatření, jež v rychlém čase umožní společnosti odstranit příspěvky s nevhodným obsahem," uvádí se ve zprávě.

Témata: facebook | Muslimové | islám

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky