Pelikán: Proč chce vláda zrušit útvar, který je klíčový pro boj s korupcí?

Hostem pořadu Vaše téma byl ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Moderátorka Marcela Škábová s ním probírala aktuální témata jako jsou reforma policie či uzavření výchovného ústavu v Chrastavě.

Robert Pelikán
reklama

Téma reorganizace elitních útvarů policie přivedlo ministra spravedlnosti Roberta Pelikána až k úvahám o rezignaci. "Šel jsem do této vlády jako do vlády, která chce bojovat s korupcí. Má to ve svém programovém prohlášení. Jsem na to hrdý a je to jeden z důvodů, proč ve vládě jsem. Bohužel začaly se ke mě dostávat informace o tzv. reorganizaci. Vyvolávaly a vyvolávají ve mně obrovské znejistění. Pokud to tato vláda udělá, tak to nebude vláda, která bojuje s korupcí," nešetřil ostrými slovy Pelikán.

"Zčista jasna se v úplném utajení připraví reorganizace, při které se má zrušit útvar, který tu existuje hodně přes 10 let. Ten má výbornou pověst a je klíčový pro boj s korupcí. A to se má ještě sloučit s jiným útvarem, který má problémy a je dokonce tím druhým vyšetřován!" nechápe Pelikán.

"Když se zdá, že je Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) na stopě rozsáhlé kriminalitě v Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK), tak se najednou začala připravovat reorganizace, která ty útvary spojí!" štve ministra spravedlnosti.

O reorganizaci se sám dozvěděl z novin. Následně jej nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman informoval, že má kvůli reorganizaci obavy a chce se sejít s ministrem vnitra Milanem Chovancem. Pelikán doufal, že ministr vnitra od reorganizace ustoupí, to se ale nestalo.

"O případné reorganizaci rozhoduje ministr vnitra. Jediné, co jej může zastavit, je tlak koaličních partnerů, který je logický, protože ministr vnitra nenese vlastní zodpovědnost, odpovědná je celá vláda," vysvětluje Pelikán, proč reorganizaci policie posunul do politické roviny.

"Je třeba si říct, kdo to vytvořil a vyprovokoval. Ministr vnitra zcela absurdně trvá na náhlé, nepochopitelné změně, která jde proti názoru všem odborníkům, kteří říkají, že je to špatně, že by to byla katastrofa!" nešetřil Pelikán ministra Chovance.

Podle Pelikána o reorganizaci nevěděli ani členové útvarů
Obavu má především z toho, že se zastaví vyšetřování klíčových kauz. "Tisíc lidí se sesype na jednu hromadu, nebudou mít vůbec žádné vedení, protože se teprve má uskutečnit výběrové řízení. Budou několik týdnů čekat, než někdo vymyslí organizační strukturu tohoto superútvaru!" proto má Pelikán strach, že některé kauzy budou zameteny pod koberec.

Kromě reorganizace police probíral Robert Pelikán s moderátorkou Marcelou Škábovou také palčivé téma exekutorů. Podle něj už pod jeho vedením ministerstvo zintenzivnilo dozorovou činnost nad exekutory. Pomohlo třeba zavedení povinného postupu jednotlivých fází exekuce od té nejméně bolestivé až po tu, která bolí nejvíce. Teď se podle Pelikána povedlo lidem zlevnit dluhy změnou advokátního tarifu. Dalším krokem by mělo být snížení exekutorského tarifu, což jde teď do připomínkového řízení.

Český právní systém není podle Pelikána zdaleka dokonalý. "Je třeba nezapomínat, že jsme díky komunistickému přetržení vývoje v roce 1989 začali znovu. Pro právo, když se vyvíjí 25 let, tak je to příliš krátká doba. Ale na to, že nám to roste 25 let, tak je to docela pěkné," myslí si ministr spravedlnosti.

V pořadu Vaše téma prozradil, co jej baví a jak tráví volno. "Moc času mi nezbývá. Ale minulý týden jsem byl v Saském Švýcarsku, bylo hezké počasí a jezdil jsem na kole," prozradil ministr. Právě jízda na kole je jeho velkým koníčkem. Na kole občas jezdí do práce, nebo z ministerstva do Sněmovny.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky