Vstoupí Turecko do EU? Hlasy z Bruselu volají po zákazu

Možný vstup Turecka do Evropské unie se dostal do popředí politických debat po březnu letošního roku, kdy obnovení jednání o tomto procesu Turecku slíbila dohoda o uprchlících. Jak ale informuje bruselský server Politico Europe, EU je ohledně přijetí Turecka rozpolcená; objevují se navíc i hlasy, které volají po zákazu vstupu pro Turecko.

Turecko
reklama

Spor o Turecko

Největší strana Evropském parlamentu, Evropská lidová strana (EPP), narazila v otázce tureckého vstupu do EU na velký problém. Jak server vysvětluje, členové strany se neodkáží shodnout na dalším postupu.

„Tento spor proti sobě staví členy strany, kteří se domnívají, že je silný vztah mezi EU a Tureckem klíčový pro řešení migrační krize, a ty, kteří se obávají, že se Ankara vzdaluje evropským ideálům," vysvětluje server.

Klíčovým předmětem sporu je návrh postoje strany, ve kterém stojí, že každý nový členský stát „musí celý zeměpisně ležet v Evropě". Na základě toho tvůrci návrhu argumentují, že Turecko se členem EU stát nemůže.

Server uvádí, že krom tohoto kontroverzního bodu návrh postoje strany obsahuje také důležité pasáže o migraci, evropské integraci, zahraniční politice a ekonomických problémech. Hlasovat by se o něm mělo tento rok v létě, ale nejprve bude třeba, aby členové strany vyřešili své spory ohledně Turecka.

Obavy kvůli migraci

Podle serveru tato strana již v minulosti zdůrazňovala, že Turecko na členství v EU není připraveno a ještě dlouho nebude, toto je ale první náznak, že by strana mohla zaujmout ještě mnohem tvrdší postoj a Turecko z možnosti členství v EU zcela vyloučit. Definice, která je v dokumentu zahrnuta, je ale jednoznačná.

Názory členů strany na dokument se liší. Zatímco někteří se domnívají, že jde jen o návrh k diskuzi, jiní tvrdí, že se v nadcházejících dnech nijak měnit nebude a že jen odráží rostoucí trend mezi členy EPP, kteří zaujímají tvrdší postoj vůči Turecku a jeho snahám o vstup do EU.

Důvodem je podle některých europoslanců turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho tvrdý postup proti médiím a lidským právům. Proti členství Turecka v EU by se postavili také kvůli obavám, které vzbudila migrační krize a teroristické útoky v Evropě.

Dohoda místo členství?

„Ti, kteří si myslí, že by Turecko nikdy do EU nemělo vstoupit, získávají na síle," uvedl Alain Lamassoure, vysoký představitel EPP v Evropském parlamentu. „A je to kvůli chování Erdogana v poslední době a problémům, které v EU způsobuje muslimský svět."

Lamassoure se navíc domnívá, že i pokud toto usnesení přijato nebude, neznamená to, že Turecko bude mít vstup do EU jistý. Připomíná, že by bylo nutné schválení všemi 28 současnými členy, což je podle něj velmi nepravděpodobné.

Elmar Brok, taktéž člen EPP a předseda Zahraniční komise Evropského parlamentu, ale varuje, že by Turecko nemělo ztratit možnost vstoupit do EU jen čistě na základě zeměpisných podmínek. Sám se domnívá, že by EU s Tureckem měla spíše uzavřít dohodu o partnerství, což by mu poskytlo určité výhody, ale nestalo by se plnohodnotným členem.

„Turecko potřebujeme kvůli migraci, aby nám pomohlo zastavit pašování lidí. Musíme s ním mluvit a podporovat ho. Může být členem Evropy, ne Evropské unie. Tato země by měla nejdříve splnit naše standardy," uvedl.

Témata: EU | Turecko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky