Vozíte kolo vzadu na autě? Můžete přijít o řidičák. Tohle je letos jinak

Vzít si na dovolenou kolo je mezi Čechy v poslední době velmi populární. Přemisťovat kolo na střeše auta nebo tažném zařízení ale není žádná legrace. Legislativa je totiž v těchto případech velmi přísná.

Ilustrační fotografie
reklama

Připevnit si kolo do nosiče na tažném zařízení auta bylo až do letošního roku pro řidiče poměrně obtížné. Zadní registrační značku totiž museli odmontovat z auta a připevnit ji na nosič, aby byla dobře viditelná. To bylo ale nejen zdlouhavé, ale taky pracné, a tak se mnozí řidiči snažili tento příkaz obejít.

Místo toho, aby složitě přemisťovali značku sem a tam, pořídili si třetí, neoriginální, SPZ nebo nálepku s čísly. Jenže v Česku doposud platilo, že řidič mohl vlastnit jen dvě registrační značky, používání třetí bylo nezákonné, i když policisté někdy jejich kopie tolerovali.

Od 1. ledna 2016 se ale změnila vyhláška o registraci vozidel a řidiči mohou o třetí registrační značku zažádat na registru vozidel. Její výroba trvá dva týdny a zaplatíte za ni 600 Kč. Znamená to také, že policie už nic jiného kromě třetí originální značky uznávat nebude.

Pokud i přesto vyjedete na silnice s nelegální SPZ, hrozí vám pokuta 5 - 10 tisíc korun a může vám být uložen i zákaz řízení na 6 měsíců - 1 rok.

Témata: auta | cyklisté

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky