Hledají se Rathovy úplatky. Až 675 milionů možná ukryl v cizině

Až 675 milionů podle policie mohl získat David Rath z úplatků. Detektivové pátrají po jeho skrytých účtech v cizině a v daňových rájích. Hledají v Izraeli, Kataru či v Jersey v Lamanšském průlivu. O tajném seznamu zemí dnes informoval Radiožurnál.

David Rath
reklama

Seznam zemí, kde policie pátrá po tajných kontech exhejtmana a bývalého poslance Davida Ratha, má podle Českého rozhlasu šest položek. Detektivové se zaměřují na USA, Švýcarsko, Německo, ale i Izrael, Katar či proslulý daňový ráj Jersey v Lamanšském průlivu.

Policisté se doptávají tamních úřadů nejen na jméno Davida Ratha. Zajímá je i to, jestli ve zmiňovaných zemích neotevřel konto také nedávno zesnulý otec bývalého hejtmana Ratmír Rath. Například Katar se podle Českého rozhlasu na seznamu prověřovaných zemí objevil proto, že tam Ratmír Rath v minulosti několik let pracoval.

Ostatně o účtech v Kataru mluvil před čtyřmi lety i sám Ratmír Rath. "Pracoval jsem v Kataru, je to taková naftová, plynová velmoc. Pracoval jsem tam jako konzultant pro místní nemocnici, která se jmenuje Hamad Medical Corporation, a bylo to velmi dobře placeno. Mám samozřejmě řadu peněz na účtech a některé ještě někde mám," řekl v roce 2012 Ratmír Rath novináři Radku Kedroňovi.

Český rozhlas upozorňuje, že Rath mohl v zahraničí schovat závratnou sumu 675 milionů korun. Tato částka se objevila v policejním dokumentu z roku 2015. Doslova se v něm píše: "Opakovaně přijal od dosud neustavených osob úplatek ve formě finančního plnění v celkové výši 675 milionů korun, kdy takto přijaté finanční prostředky převáděl na svá bankovní konta v zahraničí, případně ukládal do bezpečnostních schránek v zahraničních bankách, ale i v bankách v ČR, případně zakládal obchodní společnosti, na jejichž bankovní konta výnosy z trestné činnosti převáděl, k nimž má přístup a které byly založeny jen za účelem legalizace výnosů z jedné trestné činnosti."

Rath však pro Český rozhlas existenci tajných kont popřel. "Ať si pátrají. Kde nic není, nic nevypátrají. Vyhazují tím jen veřejné peníze a dělají ostudu naší zemi v zahraničí, ale to je důsledek toho, že nenesou za své chyby odpovědnost, což je další znak policejního státu," reagoval v textové zprávě.

Středočeského exhejtmana Davida Ratha policisté zadrželi v roce 2012 s dnes už legendární krabicí od vína, ve které bylo sedm milionů korun úplatků. Loni v létě ho dosud nepravomocně poslal soud do vězení na 8,5 roku. Státu by podle rozsudku také mělo propadnout 20 milionů korun z Rathova majetku. Ten se ale proti rozsudku odvolal a znovu se kauzou bude zabývat soud letos na podzim.

Témata: rath, david

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky