Extrémní počasí: Takové výkyvy ani meteorologové nepamatují

V České republice bylo v posledních dnech extrémní počasí, jaké nepamatují ani meteorologové. Zažili jsme všechno - prudké bouřky, krupobití, přívalové deště. Ale i skutečně vzácné jevy, například takzvanou supercelu. Silné krupobití se v minulém týdnu objevilo minimálně 3x, navíc na většině území, a to se podle odborníků u nás přihodilo pravděpodobně vůbec poprvé.

Déšť, ilustrační fotografie
reklama

Jediný týden stačil na to, abychom poznali, co je to síla přírody. Kromě přívalových dešťů, které zatápěly celé vesnice, jsme byli svědky tornáda na Náchodsku nebo takzvané supercely, rotující bouře, což je velmi vzácný přírodní úkaz.

"Je to silná bouře, která rotuje, obvykle bývá doprovázena kroupami a je i horizontálně rozsáhlá. Výskyt extrémních jevů byl v posledním týdnu velmi značný," uvedl meteorolog Radek Tomšů.

Z nebe padaly kroupy velké jako vejce, na většině Česka a navíc ještě třikrát v týdnu. Tohle nepamatují ani odborníci, kteří se monitorováním počasí živí. "Ve třech dnech za jeden týden zaznamenat kroupy není obvyklá situace. Na mnoha místech byly zaznamenány i přívaly, tvořily vyloženě závěje krup," popsal Tomšů.

Přívalové deště doprovázené povodněmi nebo krupobitím napáchaly škody za více než tři čtvrtě miliardy korun. Jen pět největších pojišťoven eviduje přes 11 tisíc událostí se škodou téměř 600 milionů. Nejvíc případů nahlásili lidé ze Středočeského, Královéhradeckého a Jihočeského kraje.

Většinou jde o zatopené sklepy, poničené střechy nebo rozbité skleníky, ale také o karoserie a skla aut nebo úrodu na polích a v zahradách. Technici a likvidátoři pracují přesčas a pojišťovny už první škody proplatily.

Podle odborníků za to všechno může střídání chladného a horkého počasí, vlhko a měnící se tlak. Vždyť v půlce května na některých místech ještě sněžilo a o pár dnů později byla tropická vedra. Extrémním výkyvům prý ještě není konec.

"Jsou pravděpodobné silnější bouřky, mohou se vyskytnout prakticky na celém území. S tím, že opět by mohly být doprovázeny kroupami i přívalovými srážkami," doplnil meteorolog. Podle vědců nastartoval proces extrémních výkyvů počasí jev, kterému se říká El Niňo. Ten může i za loňské sucho.

Témata: počasí | déšť | bouřky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky