Zeman varuje: Vlna uprchlíků nám hrozí i z Německa. Souhlasíte s jeho názorem?

Prezident Miloš Zeman během plánované návštěvy Jihočeského kraje zavítal také do Českých Velenic, kam přijel zejména seznámit se s prací cizinecké policie a integrovaného záchranného sboru. Při té příležitosti v rámci setkání s občany varoval před migrační vlnou a vyzval všechny k opatrnosti.

Miloš Zeman
reklama

I když na začátku setkání s obyvateli Českých Velenic mluvil prezident o dřívější návštěvě, brzy zdůraznil, že do Českých Velenic jel hlavně kvůli tomu, aby se seznámil s prací cizinecké policie.

"Já jsem sem přijel především proto, abych se seznámil s prací cizinecké policie a integrovaného záchranného systému, který má chránit občany Českých Velenic před případnou migrační vlnou," vysvětlil přihlížejícímu publiku prezident Zeman.

Následně připomněl pravidlo předběžné připravenosti, které ilustroval na protipovodňové ochraně. Tu je také lepší zajistit před tím, než ulice zaplaví voda. "A když ta povodeň nepřijde, tím lépe a ty zábrany nám pomohou při jakékoliv budoucí povodni," zdůrazňoval prezident.

Prezident připomněl, že i když se to nezdá, i České republice hrozí migrační vlna z nejrůznějších příčin. Například uzavření hranic Rakouska a Německa by vedlo ke zvýšenému pohybu uprchlíků přes naše území směrem do Německa.

Problémem podle Miloše Zemana je také to, že Německo vrací ekonomické migranty do země, ze které se tam dostali. "Protože ekonomických migrantů je velká většina, tak kdybychom své hranice nebránili, tak se stane to, že vlna k nám přijde z německé strany hranic," varoval při projevu před občany.

V závěru prohlášení poděkoval Miloš Zeman všem, kteří přišli s českou vlajkou a připomněl, že mezi povinnosti českých občanů patří také ochrana vlastní země.

Prezident již dříve před migrační vlnou varoval a jeho postoj k uprchlíkům je dobře znám nejen u nás, ale i ve světě. Varoval například před tím, že počet uprchlíků, které byla Česká republika ochotna do roku 2017 přijmout, nemusí být konečný, jelikož by to mohlo spustit jakousi řetězovou reakci. 

V následující diskuzi padl dotaz týkající se uzavírání hraničních přechodů, k hlídání silničních i železničních přechodů je podle Miloše Zemana dostatek lidí. Prezident následně vyjádřil obavu o prolomení takzvané zelené hranice, což znamená, že by uprchlíci začali využívat lesní pěšinky a cesty.

Kdyby došlo k prolomení zelené hranice, bylo by podle prezidenta potřeba povolat armádu, aktivní zálohy a také se připravuje nasazení hasičů s vodními děly. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky