Na dovolené můžete mít problém. Pozor, jaká razítka už máte v cestovním pase

Období letních dovolených pomalu startuje a zatímco někteří už mají destinaci vybranou, jiní stále ještě váhají. Pokud vás láká exotická dovolená v severní Africe nebo na Blízkém východě, musíte si dávat pozor, jaká razítka už máte v cestovním pase.

Ilustrační fotografie
reklama

Lidé, kteří cestují jen po Evropě, mohou pustit starosti s cestovním pasem nebo vízy za hlavu.Téměř po celé Evropě vám při cestování stačí pouze občanka. Pokud se ale rozhodnete vyrazit dál, měli byste si předem zjistit, jaká pravidla pro vstup do jednotlivých zemí platí.

Obzvlášť byste se měli mít na pozoru při návštěvě arabských a muslimských zemích. Ty jsou totiž extrémně alergické na to, když máte v pasu izraelské razítko. Vzájemná rivalita mezi zeměmi tak může být důvodem, proč vám návštěva jedné znemožní návštěvu druhé.

S izraelským razítkem se nedostanete do většiny zemí v tamním regionu (např. Sýrie, Libanonu, Íránu či Spojených arabských emirátů). Problém můžete mít také v oblíbeném Tunisku, tam vás mohou při příjezdu hodně důkladně zpovídat. V minulosti na razítka hodně hleděli i v Egyptě, teď už je situace klidnější. Platí to ale i obráceně, ani v Izraeli nevidí rádi, že jste předtím cestovali po arabských zemích.

Pohlídat pas byste si měli také při cestě do Spojených států. Ani tady se jim nelíbí, když máte pas plný arabských razítek. Podobné je to i v Kanadě či Austrálii.

Pokud už v pase nějaké "problémové" razítko máte, nemusíte zoufat. Na rozdíl od občanek nebo řidičáků totiž můžete platných cestovních pasů vlastnit hned několik. Jeden potom můžete používat na cesty po Arábii, další na cestování po ostatních zemí.

Pokud si chcete být stoprocentně jistí, jaké náležitosti musíte při cestě do zahraničí splňovat, informujte se na stránkách českého ministertva zahraničí nebo si zavolejte přímo na ambasádu dané země.

Témata: Cestování | dovolená

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky