Škromach: Protikuřácký zákon je roznětka pro spory před volbami

Hostem diskusního pořadu Vaše téma na TN.CZ byl místopředseda Senátu Zdeněk Škromach, který na podzim do horní komory parlamentu opět kandiduje.

Zdeněk Škromach
reklama

Michaela Šmídová si do pořadu Vaše téma pozvala dalšího kandidáta do Senátu. Tentokrát byl hostem zkušený politický matador a také účastník takzvané "Lánské schůzky" Zdeněk Škromach.

Pořad Vaše téma začal odlehčeně, místopředseda s redaktorkou probrali témata selfie fotek a také jeho kampaň spojenou s nafukovacími bazénky. Jeden také dostal jako dárek. Rychle se ale přešlo k vážnějším tématům.

Mluvilo se o nadcházející kampani, Zdeněk Škromach potvrdil, že se letos bude snažit o aktivnější kampaň mezi lidmi. Diskuze se tak dostala k tématu dluhu vůči Altnerovi. Smlouva podle Škromacha byla problémem každého předsedy strany, situace se podle něj řešila celou dobu.

Dalším tématem byla migrační vlna. Zdeněk Škromach se přiklonil k tomu, že by se měla řešit situace v místě dění a ne odsouvat řešení jinam. Pouze ve skutečně nutných případech je vhodné řešit situaci na území EU. Místopředseda uvedl, že panuje několik názorových proudů, jak situaci řešit, dohoda s Tureckem ale prý není řešením.

Moderátorka Michaela Šmídová také narazila na téma prezidentské kandidatury Zdeňka Škromacha. Ten svou kandidaturu přímo nepotvrdil, záleží podle něj na okolnostech. Jednou z důležitých okolností je například kandidatura Miloše Zemana, s kterým by oba oslovovali stejné voliče. Probírali se také prezidentští kandidáti. Zdeněk Škromach je nechtěl dehonestovat, raději by ale v čele státu viděl politika.

Protikuřácký zákon byl dalším probíraným tématem, Zdeněk Škromach vnímá spor o zákon jako roznětku pro blížící se vládní spory před krajskými a senátními volbami.

Zdeněk Škromach popsal vztahy vlády a prezidenta jako korektní a nepřijde mu, že by prezident měl blíže k Andreji Babišovi než k Bohuslavu Sobotkovi. Vztahy uvnitř ČSSD jsou podle něj vcelku dobré, i když jsou občasné rozmíšky. Je to způsobeno tím, že se strana snaží zaujmout velmi široké publikum s různými zájmy a preferencemi.

Před koncem pořadu se probírala otázka zvyšování důchodů. Podle něj je dobré, že se vláda snaží zajistit větší růst důchodů, než je růst inflace.

Poslední otázkou byla navrhovaná tolerance k pití alkoholu u cyklistů. Zdeněk Škromach uvedl, že je velký rozdíl u toho, kdo si dá jedno pivo a u toho, kdo lidově řečeno chlastá. Jedná se podle něj o zákon pro slušné lidi, kteří si dají na výletě pivo nebo víno, ti kteří pijí, budou pít i přes zákaz.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky