Vláda znovu schválila protikuřácký zákon, platit má od roku 2017

Měla to být jen formalita, tzv. protikuřácký zákon ale minulý týden poslanci překvapivě neschválili, což vedlo k jedné z největších koaličních krizí této vlády. Dnes ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček předložil upravený návrh vládě, která ho schválila. Zákon tak znovu poputuje do Sněmovny.

Ilustrační fotografie
reklama

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček dnes znovu předložil vládě návrh tzv. protikuřáckého zákona. Ten minulý týden zamítli poslanci. Ministr měl za úkol zapracovat do něj pozměňovací návrhy, na kterých se poslanci shodli.

Vláda ho dnes schválila a předseda vlády Bohuslav Sobotka věří, že napodruhé projde i Poslaneckou sněmovnou. Koalice by ho chtěla prosadit tak, aby začal platit už od roku 2017.

Postoj Sněmovny k vládnímu zákonu byl minulý týden záporný, vadil jí návrh Marka Bendy, podle kterého by majitelé restaurací mohli zřizovat v těchto provozovnách oddělené prostory pro kuřáky. Ten už v novém návrhu není.

Sněmovna zmírnila například i navrhované restrikce pro elektronické cigarety. Schválili také možnost konzumace vodních dýmek v čajovnách a kouření na předzahrádkách. Na průběh hlasování se podívejte zde.

Proti návrhu bylo při konečném hlasování především 15 poslanců za hnutí ANO, dalších 16 se hlasování zdrželo. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček považoval hlasování poslanců hnutí ANO o protikuřáckém zákonu za hrubé porušení koaliční dohody. Podle lidovců tím navíc dali najevo, že pohrdají prací Poslanecké sněmovny. 

Témata: zákony | kouření

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky