Kouří vám soused pod okny? Takhle se tomu můžete bránit

Chcete vyvětrat, ale jen co otevřete okno, máte uvnitř plno kouře. Soused je totiž vášnivý kuřák a zapálit si ve vlastním bytě nebo na balkóně není trestné. Jak se i přesto můžete bránit?

Ilustrační fotografie
reklama

Politici řeší zákaz kouření v restauracích, ZOO nebo na zastávkách, žádný zákon ale přímo neomezuje kouření v bytě nebo na balkóně. Kouř přitom často obtěžuje i jiné nájemníky, kteří někdy v tichosti trpí a situaci řeší zavřením okna.

Příliš možností, jak se kouři bránit, totiž není. Diskuzní fóra jsou sice plná rad, kam se mohou lidé obracet, většina z nich ale není správná. Objevují se doporučení řešit věc s "hygienou", hasiči nebo ombudsmanem. Ani jedna z institucí ale nemá pravomoc zasáhnout.

"Pokud by to byl jeden člověk, poradili bychom dotyčným řešit věc v občansko-právní rovině. Určitě bychom se ale takovou situací nezabývali my. A třeba kouření pod okny nějaké skupinky asi ani žádné řešení nemá," uvedla mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková.

Pokud jde o konkrétního souseda, který nájemníky obtěžuje často a kontinuálně, první možností bude dohoda přímo s ním. Domluvy ale často ztroskotají na odmítavém postoji kuřáka. "Řekl mi, že si doma může dělat, co chce, a zabouchl," stěžuje si v diskuzi jedna žena.

V domovním řádu bývá zase upraveno jen kouření ve společných prostorách. Kdyby ale soused obtěžoval více lidí, můžete se obrátit na SVJ, které ho na nevhodné chování upozorní. Omezit jeho pravomoci ve vlastním bytě ale samozřejmě nemůže.

Můžete se také obrátit na pronajímatele, který vám má ze zákona "umožnit řádný výkon nájemních práv". V krajním případě by to mohlo vést k vypovězení kuřákovy nájemní smlouvy, k tomu ale dojde jen zřídka.

Z hlediska práva pak existují jen dva způsoby, jak v takové situaci postupovat. "Věc upravuje přestupkový zákon a občanský zákoník," sdělil TN.cz advokát Pavel Kolesár. "V zákoníku je obecně psáno, že nájemník nesmí obtěžovat 'nad míru přiměřenou poměrům'," dodal.

Právě ve vágní definici ale spočívá problém. "Podobně se řeší třeba míra hluku. Jiná věc je ale posuzovat hluk na sídlišti v Praze a někde u lesa," říká Kolesár. Pokud by byly některé ruchy (nebo pachy) pro určité místo "normální", nemohl by s tím nájemník ani soud nic dělat.

Pokud byste se rozhodli řešit situaci přes občanský zákoník, museli byste podat negatorní žalobu k soudu. "Jde o žalobu o zdržení se protiprávního jednání. Pokud nejsou nějaké povinnosti dodržovány, soud by je mohl vymáhat, případně postihnout pokutami," doplnil Kolesár.

Šance na úspěch žaloby jsou ale poměrně malé, nemluvě o důsledcích sporu na sousedské vztahy. Soudní jednání navíc mohou být i velmi nákladná.

Jednodušší a častější řešení ale poskytuje obecní úřad na základě zmíněného přestupkového zákona. "Dotčený může podat stížnost, kde uvede, že viník hrubě porušuje zásady občanského soužití. Pak by celou věc řešila přestupková komise," uzavřel Kolesár.

Témata: kouření

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky