Poslanci zkusí přehlasovat Zemanovo veto. Jak dopadne inkluze, školky, maturity?

O novele školského zákona budou znovu rozhodovat poslanci. Pokusí se přehlasovat veto prezidenta Zemana, který odmítl zákon podepsat na začátku května. Nelíbilo se mu, že by mohly do školky i dvouleté děti, spor se vede také o inkluzi.

Škola, ilustrační fotografie
reklama

Poslanci budou znovu projednávat novelu školského zákona, kterou prezident vetoval a vrátil ji tak do Sněmovny. Zemanovi vadily hlavně úpravy pro mateřské školy, včetně zavedení spádových školek nebo povinného předškolního vzdělávání dětí, a inkluze.

Zemana v jeho rozhodnutí podpořil i Svaz měst a obcí. Případné navýšení školek prý s vedením obcí nikdo nekonzultoval, radnice ani nedostaly žádné analýzy. Ministryně školství Kateřina Valachová i přesto věří, že poslanci Zemanovo veto přehlasují.

Podle novely by měla už 1. září 2016 odstartovat inkluze, proti čemuž vystoupil i senátní školský výbor. Bouřili se proti ní i někteří rodiče, kteří se bojí, že děti s postižením budou ty nadanější brzdit. Kvůli tomu mají školy dostávat více peněz na asistenty a další pomůcky.

Senátoři ale schválili novelu tak, jak prošla Sněmovnou - včetně zavedení posledního roku ve školce jako povinného nebo zákonného nároku na místo ve školce už pro dvouleté děti. Ministryně už dříve upozornila, že jde jen o možnost, ne povinnost.

Přednostní právo na školku mají mít děti, které bydlí v jejím spádovém obvodu. Obce tak budou muset podle kritiků držet místa ve školkách i pro děti, které jejich rodiče umístí jinam. I to se Svazu měst a obcí nelíbí.

Kritikům vadí také jednotné přijímací zkoušky na všechny střední školy s maturitou, které by měly školy zavést už od příštího roku. Dalším sporným bodem je povinná maturita z matematiky v roce 2021, proti které brojí i Česká středoškolská unie.

Při hlasování o vetu už nemohou poslanci novelu měnit. Přes nesouhlas prezidenta ji musí buď schválit v současné podobě, nebo ji musí připravit znovu. 

Témata: školství | zákony

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky