Poslanci chtějí trestat i dětské vrahy. Co vy na to?

Za vraždu by nově mohly jít "sedět" i děti mladší 15 let. Alespoň s tím počítá nová verze zákona, kterou dnes předloží Parlamentu poslanci ústavněprávního výboru v čele s Jeronýmem Tejcem (ČSSD). Původně se mluvilo i o celkovém snížení hranice na 14 let, ta však nakonec zůstane zachována.

Věznice, ilustrační fotografie
reklama

Za spáchání obzvlášť závažného trestného činu, jako plánovaná vražda, vražda dítěte, vícenásobná vražda nebo teroristický čin, by nově nesly odpovědnost už i 13leté děti. Odsedět by si přitom za mřížemi mohly až 15 let. Takový je návrh zákona, se kterým míří ústavněprávní poslanci do Parlamentu. 

"Cílem je, aby pachatelé - byť jim je 13 nebo 14 let - počítali s tím, že budou trestně odpovědní za činy, za které dospělým pachatelům hrozí i výjimečný trest - tedy 20 až 30 let, nebo doživotí," řekl TN.cz jeden z předkladatelů návrhu Jeroným Tejc (ČSSD).

Ačkoli se najde mnoho odpůrců, kteří s touto novelou zákona zásadně nesouhlasí, Tejc věří, že poslanci budou hlasovat podle svých pocitů a názorů - a ne podle stranické sounáležitosti.

"Přiznám se, že nerozumím argumentu, proč bychom se měli chovat k 13letým vrahům tak, že je v zásadě nebudeme trestat a nebo je pozlobíme tím, že půjdou do ústavů, kde budou mít vycházky a přístup k internetu a budou si žít mnohdy lépe, než si žili doma," prohlásil Tejc.

S paušálním snižováním hranice trestní odpovědnosti na 14 let ale poslanec nesouhlasí. "Může dojít k tomu, že děti ve 14 letech budou trestány za sdílení filmu na internetu jako počítačoví piráti. Možná tak budeme zbytečně kriminalizovat děti za věci, které lze řešit jiným způsobem a jinými tresty," říká Tejc.

Kromě snížení hranice věku trestní odpovědnosti počítá návrh zákona i s přísnějšími tresty pro plánovanou vraždu. Pachateli by nově hrozil i výjimečný trest - odnětí svobody až na 30 let, případně doživotí. V některých případech navíc nebude možné vraždu promlčet - obzvlášť pokud se to týká například vícenásobné vraždy, vraždy těhotných žen či dětí mladších 15 let.

Pod návrh se podepsaly desítky poslanců z řad ČSSD, komunistů, hnutí ANO i Úsvitu. Pokud bude v tomto znění novela zákona schválena, měla by vejít v účinnost už 1. dubna příštího roku. "Jsem přesvědčený, že má šanci na to, aby byl v tomto volebním období schválen," uzavřel Tejc. 

Témata: vražda | věznice | děti

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky