V Česku přibývá lidí, kteří přijdou o nemocenskou. Navíc hrozí pokuta 20 tisíc

V Česku přibývá lidí, kteří přijdou o nemocenskou. Podle České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) o ní přišlo jen v prvním čtvrtletí 800 lidí. Kontrola je nenašla doma nebo nesplnili jiné podmínky. Hrozí jim nejen ztráta dávky, ale také až dvacetitisícová pokuta. ČSSZ provedla v tomto období více než 40 tisíc kontrol.

Ilustrační fotografie
reklama

Většina lékařů se setkala s tím, že za nimi přišli lidé, kteří chtěli napsat neschopenku, i když ji nepotřebovali. "Předváděli, že je jim zle. Nebo říkali, že si potřebují odpočinout, tak jsem jim řekla, ať si vezmou neplacené volno," uvedla pro TV Nova lékařka Irena Kudrnovská.

Poslední statistiky ukazují, že lidé na neschopence nedodržují pravidla. V roce 2015 bylo jeden a půl milionu neschopenek. O nemocenskou v plné výši přišlo 3 650 nemocných.

"Od policie jsme obdrželi hlášení, že se dočasně neschopný práce v nočních hodinách podnapil a zúčastnil se potyčky v restauračním zařízení," popsala jeden z případů pro TV Nova Jana Buraňová z české správy sociálního zabezpečení.

Od sociálky dotyčný dostal pokutu. Ta může být až 20 tisíc korun! Kontrola může dorazit kdykoliv a to i opakovaně.

Vaší povinností je zajistit, že kontrola bude mít šanci vás v místě pobytu najít. Ujistěte se, že máte funkční zvonek a jmenovku na dveřích od bytu.

Pokud vás doma nezastihnou, najdete ve schránce oznámení o kontrole Musíte pak podat vysvětlení - svému lékaři i okresní správě sociálního zabezpečení. Pokud sociálka vysvětlení neuzná, rozjede se správní řízení. Během prvních dvou týdnů nemoci může kromě sociálky zazvonit také kontrola od zaměstnavatele.

Témata: nemocenská | zdraví | lidé

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky