Kalousek kritizuje vládu: 16 zákonů, které omezují naši svobodu

Kontrolní hlášení DPH, zákon o prokazování majetku, prolomení domovní svobody, pokuta za urážku úřední osoby. To jsou podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska jen některé ze svobod, o které české občany připravila vláda Bohuslava Sobotky.

Miroslav Kalousek
reklama

Kalousek vládě vyčítá manažerská selhání ministrů, nečinnost v případě potřebných reforem vzdělávání či sociálních služeb. Za mnohem závažnější ale považuje, že "zákony, které vláda prosazuje, mají jedno společné - omezují lidskou svobodu," uvedl Kalousek.

"Chceme upozornit veřejnost na to, že oněch bodů, které mají omezit lidskou svobodu a mají vytvořit větší závislost občana na státu už je příliš mnoho. Když se každý z těch bodů diskutuje jednotlivě, nemusí to vypadat tak nebezpečně. Pokud je to dáno do celkového seznamu, je vidět, že už je toho moc," řekl TV Nova předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Opatřeních, která podle TOP 09 omezují lidskou svobodu, je celkem 16. Strana se voličům zavázala, že využije každé příležitosti ke zrušení vybraných opatření jako jsou kontrolní hlášení DPH, prolomení domovní svobody kvůli topení či zbraním nebo centrální registr bankovních účtů.

O jaké svobody tedy podle TOP 09 přišli a přicházejí čeští občané zásluhou zákonů prosazovaných Sobotkovým kabinetem?

1. Kontrolní hlášení DPH - zákon byl již v roce 2014 vyhlášen ve sbírce zákonů. Plátci DPH musí měsíčně nebo čtvrtletně předávat Finančnímu úřadu data o svém podnikání.

2. Elektronická evidence tržeb - klíčový zákon ministra financí Andreje Babiše, který se opozice představovaná TOP 09 a ODS snažila blokovat několik měsíců. Když vláda utnula debatu a zákon Sněmovnou protlačila, obrátily se obě strany na Ústavní soud. Zákon byl v dubnu vyhlášen ve sbírce zákonů. TOP 09 vadí nadměrná zátěž pro podnikatele i sběr citlivých údajů o podnikání.

3. Zákon o prokazování majetku - prošel 1. čtením a je ve výborech. Opozice mu vyčítá, že stát přenáší důkazní břemeno na občana. To on musí prokazovat, že majetek získal poctivě.

4. Prolomení domovní svobody kvůli topení - úředníci budou moci kontrolovat přímo u vás doma, čím ve svých kamnech topíte. Návrh je ve výborech.

5. Prolomení domovní svobody kvůli zbrani - kontroverzní návrh, který teď řeší Senát. Pokud bude mít policie podezření, že by s ní mohl spáchat trestný čin, bude moci odebrat vlastníkovi legálně drženou zbraň přímo u něj doma!

6. Pokuta za urážku úřední osoby - další z předpisů, který řeší Senát. Pokuty za urážku policisty nebo úředníka, a také za sdělení nepravdivého údaje, mnohonásobně vzrostou.

7. Omezení prodejní doby - vládou podpořený plán odborů omezit prodejní dobu v supermarketech. Teď jej projednává Senát. "Stát chce zákazem prodeje o svátcích v některých obchodech rozhodovat o tom, kdy a kam budeme chodit nakupovat!" rozčiluje se TOP 09.

8. Cenzura internetu - v rámci boje proti ilegálnímu hazardu budou úředníci ministerstva financí rozhodovat o tom, které internetové stránky budou v České republice zablokovány! Zákon prošel Sněmovnou a projednává jej Senát.

9. Povinný poslední rok v mateřské školce - pro děti bude povinný, rodičům jinak budou hrozit sankce. Opatření je součástí novely školského zákona, kterou ale vetoval prezident.

10. Národní registr hrazených zdravotních služeb - Zákon už podepsal prezident. Stát bude sbírat všechny údaje o tom, kdy a s čím jsme se nechali ošetřit v rámci zdravotního pojištění.

11. Nasazování prostorových odposlechů Policí ČR - policie k tomu nepotřebuje soudní povolení. Prostorové odposlechy jsou totiž regulovány méně, než odposlechy hovorů.

12. Příprava trestného činu krácení daně - zákon už podepsal prezident. TOP 09 mu vyčítá, že není jasně vymezeno, co je daňová optimalizace a co je už krácení daní.

13. Trestní odpovědnost právnických osob - Senát předpis vrátil do Sněmovny. Téměř všech trestných činů by se kromě fyzických osob mohly dopustit i osoby právnické a mohly by za ně být žalovány. Opozice se obává především toho, že žaloba kvůli údajné pomluvě bude využívána k zastrašování a konkurenčnímu boji. Nejvyšším trestem je přitom i zrušení společnosti.

14. Kontrola veřejnoprávních médií - tuto novou pravomoc získává Nejvyšší kontrolní úřad. Předpis schvaluje Senát.

15. Centrální registr bankovních účtů - Policie a úřady státní správy budou mít přístup k registru všech bankovních účtů. Návrh prošel prvním čtením.

16. Registr sportovců, klubů a trenérů - všichni sportovci, i sportující děti, se budou muset registrovat! Návrh prošel do Senátu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky