Ostrá kritika Merkelové. Němečtí politici vznesli tvrdá obvinění

Němečtí politici obviňují kancléřku Angelu Merkelovou z toho, že Evropu učinila v otázce migrační krize závislou na Turecku. Celá Evropská unie je tak podle nich velmi zranitelná vůči vydírání ze strany tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Uvedla to agentura Reuters.

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
reklama

Turecko, které odmítá vyhovět Evropské unii a jejím požadavkům týkajícím se zákonů proti terorismu, v pátek oznámilo, že stále očekává dohodu o bezvízovém styku výměnou za zastavení nelegálních migrantů proudících do EU. Dohoda tak dospěla do slepé uličky a blok musí najít „nový vzorec", jak dohodu zachránit.

Merkelová, jejíž popularita se propadla kvůli její liberální migrační politice, přitom stála v čele iniciativy EU o zajištění dohody, která byla podepsaná v březnu. Zatímco počty migrantů v letošním roce prudce klesly, Merkelová je nadále terčem kritiky především od svých konzervativních spojenců v Bavorsku, stejně jako ze strany anti-imigrantské Alternativy pro Německo (AfD).

„Nejsem proti rozhovorům s Tureckem, ale myslím, že je nebezpečné stát se tak závislými na Ankaře," uvedl Horst Seehofer, šéf Křesťansko-sociální unie (CSU), bavorské sesterské strany křesťanských demokratů (CDU) Angely Merkelová.

Seehofer řekl listu Welt am Sonntag (WAMS), že dohoda s Tureckem pomohla zvýšení podpory pro AfD, kterou by podle posledních průzkumů volilo 15 procent Němců. Sahra Wagenknechtová z opoziční krajně levicové strany Linke dodala, že Merkelová v podstatě sjednanala dohodu bez účasti svých evropských partnerů.

„Kancléřka je proto odpovědná za Evropu, která se stala náchylná vůči vydírání autoritářského tureckého režimu. Výrazně tak posílila Erdoganův pocit, že může drtit lidská práva pod nohama," dodala.

Cem Özdemir, spolušéf zelených a syn tureckých přistěhovalců, také uvedl, že dohoda dostala Evropu do ohrožení, protože může být vydírána. Dodal, že z velké části je na vině právě Merkelová.

EU sice zoufale chce, aby dohoda vyšla, trvá zároveň na tom, že Turecko musí splnit 72 kritérií, včetně úpravy protiteroristických právních předpisů, kterými v současné době Turecko podle mnohých potlačuje disent. Ankara se ale brání a tvrdí, že potřebuje rozsáhlou legislativu pro boj proti kurdským povstalcům a Islámskému státu.

Znepokojení netají ani někteří členové sociálních demokratů (SPD), koaličního partnera Merkelové. Carsten Schneider se domnívá, že Merkelová udělala z Erdogana klíč k její uprchlické politice, a když on přestane spolupracovat, „rozsah izolace Německa v Evropě bude znovu velmi zřetelný", zatímco Thorsten Schäfer-Guembel dodal, že Merkelová by se neměla Edroganovi „podvolit".

Ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier (SPD) však v listu Tagesspiegel připomněl, že Turecko je stále klíčovou zemí pro migraci do Evropy, a dodává: „Musíme do jisté míry spolupracovat, pokud chceme, aby se zabránilo situaci, kterou jsme prožili v loňském roce."

Agentura Reuters také připomněla, že si Merkelová situaci ještě zhoršila tím, že umožnila německým prokurátorům zahájit řízení proti německému komikovi na příkaz tureckého prezidenta.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky