Ministr chce zrušit okresní soudy. Jsou přetížené

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán zvažuje, že zruší okresní soudy. Má to pomoci srovnat rozdílnou rychlost a zaneprázdněnost v justici. Okresní soudy by však zcela nezanikly, staly by se pobočkami krajských soudů. Píše o tom dnešní vydání MF Dnes.

Ilustrační fotografie
reklama

Rozdíly v rychlosti a zaneprázdněnosti mezi jednotlivými soudy jsou letitým problémem české justice. Částečně jej ministerstvo spravedlnosti začalo řešit posílením soudů, kde mají letité nedodělky. Ministr Pelikán by chtěl problémy vyřešit masivní reformou soudní soustavy. Ta by se podle jeho plánů měla zjednodušit. Na konci by místo dosavadních čtyř stupňů soudů (okresní, krajský, vrchní a nejvyšší) zbyly jen tři, informuje MF Dnes.

Zatímco se v justici už dlouhé roky mluví o nutnosti zrušit vrchní soudy, které jsou jistým přežitkem ještě z dob federace, Pelikán se nově zabývá také mnohem revolučnější variantou. Zrušením okresních soudů. "Neznamenalo by to ovšem jejich fyzické zrušení. Z většiny by se staly pobočky krajského soudu. Vyřizovaly by jen tu agendu, kterou občané v tom daném místě skutečně potřebují,“ řekl MF Dnes Pelikán.

Jakkoli to zní překvapivě, výrazné osobnosti českého soudnictví by většinou takovou změnu přivítaly. „Soud není úřad pro všední den, který by musel být každému u nosu. Přednější je, aby soudy byly vyrovnané ve výkonnosti a v kvalitě. Proto bych preferoval vytvoření tříčlánkové soustavy, ve které by byl prvním článkem krajský soud s pobočkami v okresech,“ reagoval předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Taková změna by mohla umožnit rychleji reagovat na situace, kdy se jeden soud kvůli velkému množství kauz dostane do problémů. Soudci jsou totiž jmenováni na konkrétní místo a není možné je lehce přeřadit jinam, kde by byli více potřeba.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky