Chcete odejít z EU? Tak snadné to nebude, odhalil průzkum

Otázka setrvání nebo odchodu Velké Británie z EU je s blížícím se referendem každým dnem naléhavější. Podle bruselského týdeníku Politico Europe se ale Brusel odchodu Británie z Evropské unie obávat nemusí.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

Žádný Brexit?

Týdeník s odkazem na statistické experty a lidi z Westminsteru uvádí, že britský premiér David Cameron s přehledem míří k vítězství v referendu a zajištění setrvání Británie v EU. To podle něj odráží například i britské sázkové kanceláře, které šanci Brexitu dávají 25 %.

Tom Mludzinski, který je ředitelem průzkumné společnosti ComRes, uvádí, že se lidé propagující setrvání v EU budou snažit zdůrazňovat, že zatím není nic rozhodnuto. „Ale vše je teď v rukou lidí z kampaně za odchod, aby se pokusili zvrátit přirozenou výhodu kampaně za setrvání," vysvětlil Mludzinki.

„To poslední, co Downing Street chce, je, aby proevropská kampaň vypadala vyřízeně a zaprášeně sedm týdnů před hlasovacím dnem, jelikož malá volební účast by mohla zvrátit výsledek ve prospěch odchodu," podotýká týdeník.

Veterán Cameron

Upozorňuje také, že se obě strany snaží voliče zastrašit a jako argumenty používají odhady, jaké by byly dopady na obchod nebo bezpečnost při setrvání nebo při odchodu z EU.

Podle týdeníku ale Cameron není v oblasti kampaní žádným začátečníkem a je obklopen silným týmem. Není proto pravděpodobné, že by si tuto příležitost nechal proklouznout mezi prsty.

Týdeník také vysvětluje, že ačkoliv jsou v dnešní době rozšířené průzkumy přes internet, nejsou tak přesné, jako průzkumy přes telefon. A zatímco průzkumy online předpovídají, že bude souboj v referendu těsný, telefonní průzkumy jsou silně pro setrvání v EU.

Rozhodne volební účast?

„Jednoduchým vysvětlením je, že online průzkumy neodráží celý stát – nereprezentují těžko dosažitelné mladé lidi a starší či chudé lidi, kteří online nejsou. Ale kritici správně podotýkají, že všechny typy průzkumů mají své chyby," vysvětluje týdeník.

Zatím také podle týdeníku nic nenasvědčuje tomu, že by u referenda měla být extrémně malá nebo extrémně velká volební účast. Pokud by se to prokázalo, pravděpodobnost setrvání Británie v EU by se značně zvýšila.

Na druhou stranu mezi lidmi z kampaně za odchod podle týdeníku panuje názor, že jejich oponenti dosáhli svého vrcholu příliš brzy a před referendem jejich preference ještě klesnou.

„Jen si představte, že by došlo k teroristickému útoku nebo ekonomickému šoku (například Grexitu – odchodu Řecka z EU); to by celou věc změnilo," podotýká následně týdeník a dodává: „Ale v současné situaci vše nasvědčuje tomu, že Cameron opět zvítězí."

Témata: EU | Velká Británie | Brexit

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky