I z Německa se uprchlíci vrací do vlasti. Každý měsíc tisíce

I z Německa se uprchlíci vrací domů. Od pobytu je odrazuje hlavně pomalé azylové řízení, ale také nepřátelské prostředí. Podle německé kancléřky Angely Merkelové odchází každý měsíc do vlasti asi 3000 Iráčanů.

Evropa zachraňuje uprchlíky
reklama

Uprchlíci nejsou v Evropě spokojeni, čím dál častěji se vrací do vlasti. Odchází přitom i z Německa, jejich vysněné destinace. Podle německé kancléřky Angely Merkelové se měsíčně zpátky do vlasti přesunou tisíce běženců.

"V současnosti se jich každý měsíc do Iráku vrací tři tisíce. A má to vzestupný trend, podle toho, jak se jejich města osvobozují od Islámského státu," prohlásila na mítinku své strany CDU. Podle ní se většina migrantů chce domů vrátit, jakmile ustane válka.

Od pobytu v Německu odrazuje tisíce uprchlíků hlavně systém udílení azylu. Úřady totiž jejich zpracování nestíhají, loni nezpracovaly téměř 400 tisíc žádostí a dalších 300 až 400 tisíc běženců ani nemohlo žádost podat, uvedla agentura Reuters.

Uprchlíci mají často zkreslené představy o Evropě, které šíří především pašeráci lidí. Špatně si zvykají na evropskou kulturu, stýská se jim po domově a kulturních poměrech, na které jsou zvyklé. Euforii z nové atmosféry pak střídá vystřízlivění a deprese, než se konečně cizinec s prostředím sžije.

Témata: uprchlíci | Německo

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky