Mráz spálil moravské vinice. Škody dosahují miliardy korun

Škody na vinicích na jižní Moravě jsou větší než se původně čekalo, někde zmrzlo až 80 procent vinné révy. Celkem za letošní rok přesáhnou podle hejtmana a předsedy rady Vinařského fondu Michala Haška (ČSSD) a odhadů Svazu vinařů miliardu korun.

Vinice, ilustrační fotografie
reklama

Nejvíce postižené jsou vinice kolem Bzence a na Znojemsku. Mrazy zasáhly region v minulém týdnu. Podle šéfa Svazu vinařů Tibora Nyitraye zasáhly mrazy vinnou révu nečekaně, většinou přicházely až začátkem května. Dnes uvedl, že nejvíce byla postižena oblast Bzenecka, kde je poškozených více jak 40 procent ploch vinohradů.

"Znojemsko v první fázi vypadalo, že dopadne dobře. Nakonec je postiženo kolem 40 procent vinohradů. Na některých místech je to 80 procent u mladých vinohradů až 100," uvedl Nyitray. Velké škody se podle něj týkají i velkých vinařských obcí jako je Kobylí, Čejkovice, Velké Pavlovice.

Naopak nejméně bylo zasaženo Mikulovsko, kde je postižených deset až 25 procent vinic. Podle Nyitraye některé firmy navíc nebyly pojištěny a tak prý spláčou nad výdělkem.

Hašek chce v této souvislosti požádat vládu o změnu podmínek pro možnost dotací na pojišťování vinicí. Chce, aby se současná pětadvacetiprocentní hranice zvýšila na dvojnásobek. Problémy prý budou mít zejména velké podniky.

"Jde o podnikání s přírodou, znovu se obrátíme na vládu o zřízení fondu nepojistitelných rizik. Zatím tento nástroj významně chybí a pocítí to i ovocnáři," uvedl Hašek. Kraj chce podle něj nakoupit pro svou vinařskou školu ve Valticích systém na ochranu proti mrazu, který se používá v zahraničí. Testovat by se prý měly i nové mrazu odolné odrůdy vinné révy. "Destruktivní jarní mrazy nejsou výjimkou," dodal Hašek.

Mrazy poškodily vinice na jižní Moravě silně před čtyřmi lety, tehdy ale přišly až v květnu. Někteří vinaři počítali škody v milionech korun. Minulý týden Svaz vinařů odhadoval, že letošní mrazy by tak velké problémy způsobit neměly, protože réva bude mít možnost lépe regenerovat.

Témata: vinice

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky