Horáček zvažuje kandidaturu na prezidenta

Miloš Zeman by mohl mít v boji o prezidentské křeslo hodně těžkého protivníka. Všeobecně oblíbený textař a hudebník Michal Horáček oznámil, že "vážně zvažuje" svoji kandidaturu na prezidenta. A podotkl, že podle něj už Zeman další volby nevyhraje.

Michal Horáček
reklama

Textař, hudebník a podnikatel Michal Horáček naznačil, že se zřejmě bude ucházet o post prezidenta v prezidentských volbách v roce 2018. Uvedl to v rozhovoru pro Aktuálně.cz s tím, že ho k tomu ponouká podpora veřejnosti. Už letos v lednu se skutečně objevila petice na podporu Horáčkovy prezidentské kandidatury. 

"Podpora je až taková zvláštní. Nevím, proč zrovna nějaký textař by měl být k něčemu takovému vyzýván. Přesto - kdyby se shromáždilo hodně takových lidí, kteří by takové přání projevili, jistě bych to musel uvážit, protože nemůžu být arogantní, abych nic neřekl. A začínám pomalu připouštět, že to zvážím velice vážně," prohlásil Michal Horáček v rozhovoru.

Horáček se podle svých slov ani nijak zvlášť netouží stát prezidentem. "Chtít být prezidentem znamená být psychopat. Musíte být připraveni na to, že vám lidé budou nadávat a k tomu potřebujete hroší kůži. Já nemám hroší kůži, já jsem normální člověk. Musíte zkrátka vědět, co chcete a co nechcete. A najednou prostě něco musíte," naznačil, že by pro něj funkce prezidenta byla soukromou obětí.

Co ale v rozhovoru Horáček odmítl, je přesvědčení, že pozice favorita voleb je pro Miloše Zemana takřka jistá. "Pravděpodobnost, že bude prezidentem příští volební období, je nižší, než se teď jeví. Mnoha lidem, se kterými mluvím, se nelíbí. Mluvím zejména o lidech, kteří prezidenta Zemana volili," řekl Horáček.

Podle něj vlastně ani není jisté, jestli Zeman najde odvahu ucházet se o další funkční období na Hradě. Podle Horáčka by tím riskoval, že si v případě neúspěchu nechá vystavit od veřejnosti negativní hodnocení celého svého "panování" ve funkci prezidenta.

Kandidaturu zvažují i další lidé. Už v roce 2014 zájem projevil senátor ČSSD Zdeněk Škromach. O kandidatuře přemýšlí i senátor Jaroslav Kubera, ale ani ten to s jistotou nepotvrdil. "Nikdy neprozrazuj plány, dokud neznáš protikandidáty," prozradil TN.cz v pořadu Vaše téma Kubera.

Spekuluje se, že do prezidentských voleb se přihlásí i současný šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. V médiích se hovoří také o europoslancích Jiřím Pospíšilovi (TOP 09), Janu Kellerovi (ČSSD) či Petru Machovi (Svobodní). Ve hře jsou i jména jako Tomio Okamura nebo Jiří Dientsbier.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky