Zemanův poradce prohrál soud. Miliónové dluhy bude muset splatit

Pražský městský soud ve středu rozhodl, že firma Lukoil Aviation Czech bude muset zaplatit Správě státních hmotných rezerv 27,5 milionu korun za dodávku leteckého paliva. Jako jednatel firmy vystupoval současný poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý. Rozsudek je pravomocný.

Ilustrační fotografie
reklama

Firma, která byla součástí ruské ropné společnosti Lukoil, uzavřela v roce 2009 se Správou státních hmotných rezerv smlouvu na obměnu zásob leteckého petroleje. Podle žaloby si firma vzala petrolej za 275,6 milionu korun, vrátila ale necelou polovinu. Správa proto uložila Lukoilu pokutu, firma ji ale odmítla zaplatit. Argumentovala kromě jiného tím, že nárok na ni je promlčený.

Upozorňovala také na to, že Správě nevznikla žádná škoda a že smluvní pokuta je proto příliš vysoká. "Je pravda, že žádné ze stran nevznikla škoda. Ale ten závazek zkrátka takto ujednán byl a je čistě věcí smluvní autonomie stran, proč si to takto ujednaly a co tím sledovaly. Zkrátka to bylo ujednáno a dodáno být mělo," zdůvodnil verdikt předseda odvolacího senátu pražského městského soudu Tomáš Mottl.

Martin Nejedlý bude mít kvůli rozsudku soudu zřejmě problém nejen jako jednatel firmy Lukoil, ale také jako poradce prezidenta. Miloš Zeman totiž už dříve uvedl, že se po pravomocném rozsudku rozhodne o tom, jestli podnikatel Nejedlý zůstane mezi jeho poradci.

Témata: Zeman, Miloš | soudy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky