Evropu zasáhne extrémní a smrtící počasí, děsí vědci svým varováním

Dříve se jednalo o mimořádné počasí, které se v Evropě objevilo jednou za sto let. Podle nejnovější studie však do roku 2050 budeme čelit extrémním povětrnostním podmínkám každoročně.

Bouřka, ilustrační fotografie
reklama

Studie zveřejněná v časopise Klimatické podmínky varuje před smrtícími požáry, vlnami sucha, povodněmi i vichřicemi, které se v některých oblastech Evropy budou objevovat každoročně, ačkoliv dříve byly jen výjimečným stavem objevujícím se jednou za sto let. Nejvíce ohrožen je jih či západ kontinentu, konkrétně Itálie, Francie či Španělsko. Výhodou to může být pro severní Evropu.

"Mělo by to být varováním pro vlády a organizace, jejichž úkolem je příprava řešení a strategií pro přizpůsobení se podobným podmínkám," uvedl Giovanni Forzieri, hlavní autor a vědecký pracovník Ústavu Evropské komise pro životní prostředí a udržitelný rozvoj.

Studie je založena na zkoumání klimatických modelů, které předpokládají oteplení zemského povrchu asi o dva stupně Celsia. Na loňském prosincovém summitu byla odsouhlasena první dohoda o globálním klimatu.

Ta stanovila jako cíl omezení růstu teploty výrazně nižší než 2 °C. Forzieri však na zasedání Geovědců EU ve Vídni upozornil, že někteří vědci věří v oteplení o 4 °C a dodal, že dosud neexistoval komplexní obraz o tom, jak se budou vyvíjet klimatické extrémy. 

Témata: počasí | evropa

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky