Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropu může zaplavit půl milionu uprchlíků, varuje Brusel

Přijímání uprchlíků do Evropy
Přijímání uprchlíků do Evropy
Foto: Tomáš Zdechovský

Počet uprchlíků, kteří každý den připlouvají do Evropy, se díky dohodě EU s Tureckem snížil. Bruselský týdeník Politico Europe ale varuje, že ačkoliv je v současnosti hranice mezi Sýrií a Tureckem už rok uzavřená, situace by se mohla brzy drasticky změnit, což by do Evropy mohlo poslat další tisíce lidí.

Další boje v Sýrii

„Na syrské straně hranic je situace nesrovnatelně horší. Asi 45 tisíc civilistů bylo vyhnáno ze svých domovů nedávnými boji mezi umírněnými rebely a IS (Islámským státem) a 20 tisíc jich podle humanitárních pracovníků spí bez střechy nad hlavou," uvádí týdeník.

Násilnosti se navíc podle týdeníku stupňují. Bojovníci IS také ze Sýrie odpalují rakety i přes hranice do Turecka a od poloviny ledna tímto způsobem zabili a zranili 61 lidí.

„Ačkoliv uprchlická krize naskytla Turecku příležitost využít situace k přiblížení se k EU, tady se jedná o skutečnou humanitární katastrofu, kterou lze jen sotva udržet pod kontrolou, natož ji ještě nějak ovládat," podotýká týdeník.

Znovuotevření hranic by ale podle týdeníku situaci příliš nezlepšilo, protože „by se Turecko ocitlo pod silným tlakem zvládnout příliv uprchlíků a v zemi by mohlo dojít k protestům."

Přijdou další stovky tisíc lidí?

„Ale zachování zavřených hranic zřejmě v budoucnu už nebude možné. A pokud by se počet uprchlíků ještě zvýšil, došlo by k dalšímu zhoršení napětí ve společnosti a tlaku na státy EU přijmout více uprchlíků."

Počet uprchlíků by se totiž podle týdeníku mohl drasticky zvýšit s tím, jak pokračuje kampaň syrských vládních jednotek s podporou ruských a íránských spojenců na obsazení města Aleppo.

„Pokud boje budou pokračovat nebo se dokonce ještě zhorší, pak je možné, že se ze severní Sýrie pokusí odejít dalších půl milionu lidí," varuje týdeník.

Týdeník také podotýká, že některé lidi do EU ženou i podmínky v uprchlických táborech v Turecku, kde jsou možnosti uprchlíků včetně pohybu značně omezeny a dle jejich slov jsou tak nuceni pouze přežívat.

Turecko jde příkladem

Dohoda Evropské unie s Tureckem, která v současnosti ohledně cesty uprchlíků do Evropy platí, se stala kontroverzním tématem a podle týdeníku není jasné, zda by v případě dalšího nárůstu uprchlíků pomohla.

„Ale Angela Merkelová má navzdory kritice k vyzdvihování úspěchů dohody dobré důvody. Počet příchozích je nyní podle tureckého premiéra Ahmeta Davutoğlua 120 za den místo 6 tisíc za den, jak tomu bylo minulý rok v listopadu," uvádí.

Na závěr týdeník dodává, že ačkoliv turecký přístup k uprchlíků čelí silné kritice, Donald Tusk, předseda Evropské rady, na toto téma uvedl: „Turecko je dnes ohledně toho, jak zacházet s uprchlíky, nejlepším příkladem na světě. Nikdo nemá právo Turecko poučovat, co by mělo dělat."

Témata:  uprchlíci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

Jednání o důchodech bude pokračovat. Pavel zvažuje i kulatý stůl

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy