Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko má přijmout sedm uprchlíků podle kvót. Tři ale raději utekli

Evropa zachraňuje uprchlíky
Evropa zachraňuje uprchlíky
Foto: UNHCR

Do České republiky zamíří prvních sedm uprchlíků z celkem 2691 lidí, které by podle kvót EU měla země přijmout. Kolik ze sedmičky prvních ale do Česka dorazí, není jasné. Tři z uprchlíků prověřených bezpečnostní prověrkou v Řecku raději utekli, než aby byli odvezeni do ČR.

Česko sice s kvótami uprchlíků, podle kterých by se měli utečenci rozmísťovat po Evropě nesouhlasí, ale z rozhodnutí EU by do země mělo přibýt 2 619 lidí. V rámci těchto kvót tedy Česko v únoru poprvé nabídlo dvacet míst pro azylanty v Řecku a deset míst pro uprchlíky čekající v Itálii.

Po bezpečnostních prověrkách česká strana odmítla přijmout všech deset uprchlíků z Itálie a třináct dalších z Řecka. Sedm jich ale povolení dostalo. Jenže ani tak není jisté, jestli do Česka přijedou. Tři lidé ze sedmi, když se dozvěděli, že mají být přiděleni do České republiky, raději utekli z uprchlických zařízení, kde čekali na vyřízení azylu.

Třiadvacet uprchlíků Česko odmítlo proto, že v jejich složkách nenašlo "dostatek kopií osobních dokladů, které by potvrdily totožnost těchto osob". Informace vycházejí z pravidelné zprávy ministerstva vnitra o migraci.

Témata:  uprchlíci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy