Školky odmítají děti s dietami nebo alergiky. Porušují ale zákon

Ačkoliv je to protiprávní, ředitelé veřejných mateřských škol se často vzpírají přijmout dítě, které má drobnou zdravotní odlišnost, jako je například alergie, dieta, celiakie, slabší forma epilepsie či astma. Rodiče pak nutí, aby takové dítě poslali do některé ze speciálních školek. Píše o tom dnešní Právo.

Děti, ilustrační fotografie
reklama

Speciální školky jsou určeny jen pro děti s výrazným zdravotním postižením. Běžné školky mají povinnost děti se zdravotním znevýhodněním přijmout. Přesto se tomu tak neděje. A rodiče se do boje se školkami nehrnou.

Proč tomu tak je, vysvětluje příběh dítěte, které potřebovalo speciální dietu. Trampoty, které svedla s nejbližší školkou, popsala Právu jeho matka. Půl roku před zápisem se vydala do nejbližší školky poptat se, jak lze zajistit stravu pro její dítě. Dověděla se jen spoustu důvodů, proč k nim dítě nemá chodit. Například proto, že vychovatelky nejsou zodpovědné za to, co dítě vkládá do úst. Dítě nakonec přihlásila do soukromé školky, píše dnešní Právo.

Podobné zážitky má také hodně jiných rodičů dětí se zdravotním znevýhodněním. Podle Veroniky Doležilové ze sdružení Rodiče za inkluzi je to běžná praxe. "Běžné školky nutí děti, aby se hlásily do speciálních mateřských škol, i když žádné zdravotní postižení nemají. Okamžitě vám řeknou, že máte trvalou diagnózu, že nejsou schopni se o takové dítě postarat a že máte najít místo ve speciální školce,“ popsala Právu.

Jenže speciálních mateřských školek je po republice všeho všudy 115, takže jejich dostupnost je omezená. Většinou jsou zaměřené na určitý typ postižení, který se snaží u dětí kompenzovat tak, aby byly schopny nastoupit do první třídy. Pro zdravé dítě je pak jen jakousi hlídací institucí.

Témata: školství | děti

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky