Hrozba na dovolené. Teroristé chtějí útočit na evropských plážích

Teroristé z Islámského státu chtějí letos spáchat masakry na plážích evropských zemí! S touto šokující informací přišel v úterý německý list Bild, který se odvolává na zdroje v italské a německé tajné službě. Teroristé mají plánovat podobný masakr, jaký sympatizant Islámského státu rozpoutal vloni v červnu v tuniském letovisku Súsa.

Ilustrační fotografie
reklama

Informaci měla podle Bildu získat italská rozvědka od svých zdrojů v Africe. Zprávu měla získat také německá zpravodajská služba BND. Podle těchto informací se teroristé plánují vydávat za uprchlíky prodávající zmrzlinu nebo trička. Útok už mají do detailů naplánovaný.

Útočníci by měli nenápadně proniknout mezi nic netušící turisty a spustit palbu z automatických zbraní. Stejně vraždil před necelým rokem sympatizant Islámského státu Sajfaddín Rizkí na pláži v tuniském letovisku Súsa. Při jeho útoku zemřelo 38 lidí.

Vedle toho také plánovali odpálit se mezi turisty na pláži nebo schovat pod lehátka bomby. Odborníci na terorismus mají z těchto plánů teroristů napojených na Islámský stát hrůzu. Pláž totiž v podstatě nelze střežit.

Teroristé by podle informací rozvědky měli pocházet ze Senegalu. Radikalizovali se po napojení na nigerijské milice Boko Haram, které loni přísahaly věrnost Islámskému státu. Do Evropy ale běžně cestují coby obchodníci, proto mají víza do Schengenského prostoru. Svoje napojení na teroristy zatím dokázali skrývat.

Podle Bildu hrozí nebezpečí především na jihu Francie, na španělském Slunečném pobřeží a podél celého italského pobřeží. Německé ministerstvo zahraničí se k případu odmítlo Bildu vyjádřit. 

Témata: dovolená | terorismus

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky