Starosta vyhnal všechny žadatele o azyl z města. Jeden z nich znásilnil dívku (13)

Starosta jednoho z rakouských měst vyhnal z obce všechny nezletilé žadatele o azyl, kteří bydleli na studentských kolejích. Stalo se tak poté, co byl jeden z uprchlíků zatčen za znásilnění třináctileté dívky, se kterou se poznal na internetu. Informuje o události Martina Učňová ze serveru EuroZprávy.cz.

Evropa zachraňuje uprchlíky
reklama

Pachatelem znásilnění měl být teenager, který byl identifikován jako Ahmad S. z Afghánistánu. Údajně má 16 let, policie se ale domnívá, že je mu více než 20. Jde o jednoho z asi 20 nezletilých uprchlíků, kteří v rakouském městě Hollabrunn získali ubytování na studentských kolejích tamní technické školy.

Podrobnosti případu podle serveru The Local vypluly na povrch ve chvíli, kdy tamní starosta Erwin Bernreiter zrušil smlouvu s rakouskou uprchlickou agenturou a všechny žadatele o azyl, převážně z z Afghánistánu, Sýrie a Iráku, donutil k vystěhování.

„Musím vzít v úvahu obavy lidí a reagovat v zájmu většiny obyvatel oné budovy, kde jsou ubytovaní studenti. Je zde také mateřská školka a jesle," komentoval své rozhodnutí konzervativní starosta ze strany (ÖVP).

Řekl, že to bylo těžké rozhodnutí, ale že jednal v zájmu rodičů těch, kteří se v budově pohybují. A dodal: „Nejsem ochoten čekat, až dojde k dalšímu incidentu, než začnu něco dělat. Domnívám se, že tato skupina žadatelů o azyl je riziková."

Podpořil ho také tamní politik svobodných Christian Lausch. „Hned od začátku jsme varovali, že se něco takového může stát," uvedl.

Dolnorakouská policie uvedla, že dívka (13) z Korneuburgu severně od Vídně, se s žadatelem o azyl z Afghánistánu poprvé setkala na sociálních sítích na začátku tohoto roku. Vyměnili si několik zpráv, ve kterých stále více flirtovali. Nakonec se setkali v lesíku, kde měl žadatel o azyl dívku přinutit k sexu.

„Podezřelý nepoužil násilí, ale vyhrožoval ji. Vyděsil ji tak, že udělala, co jí řekl," uvedl policejní mluvčí. Po prvním sexu ji měl mladík nutit, aby se s ním znovu sešla a měla s ním styk. „V průběhu tří měsíců ji žadatel o azyl pohlavně zneužíval," dodal mluvčí.

Zneužívání skončilo až ve chvíli, kdy se dívka nervově zhroutila a se vším se svěřila rodičům. Ti okamžitě zavolali policii, která údajného pachatele zatkla. V současné době je umístěn ne vyšetřovací vazbě.

Policie také uvedla, že pachatel žil na studentské ubytovně patřící Technické skole v Hollabrunnu a že s dívkou navázal kontakt díky chytrému telefonu. Vyšetřování pokračuje, kvůli ochraně oběti však nebyly zveřejněny žádné další informace.

Právě v reakci na to se starosta rozhodl, že ubytovna pro studenty není tím pravým místem pro žadatele o azyl. Když byli migranti vystěhováni, zorganizovali proti tomu tamní zelení protest, na který přišlo asi 25 lidí.

„Celá ta věc mi připomíná nacistickou politiku Sippenhaftung, kdy byli rodinní příslušníci zodpovědní za zločiny svých blízkých," komentoval krok starosty tamní představitel zelených Denis Thompson. „Až dosud s těmi mladíky nebyl žádný problém" dodal.

Jeho stranický kolega Peter Loy uvedl, že rozhodnutí přesunout uprchlíky znamená, že o práci přijde také osm místních pomocníků, kteří se o uprchlíky starali.

„Je to jako vyhazovat dítě i s vaničkou," komentoval rozhodnutí radnice učitel z technické školy, která poskytla žadatelům o azyl ubytování. Gilbert Hinterberger.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky