Ve Středozemním moři utonulo přes 400 migrantů

Po uzavření tzv. balkánské cesty se uprchlíci zase snaží dostat do Evropy přes Středozemní moře. To se o víkendu stalo osudné čtyřem stovkám uprchlíků, kteří se plavili na čtyřech přeplněných lodích z Egypta do Itálie. Pobřežní stráž z moře zachránila jen 29 běženců.

Moře, ilustrační fotografie
reklama

Utopení více jak 400 uprchlíků potvrdil arabské mutaci britské televize BBC somálský velvyslanec v Egyptě. Právě ze Somálska většina migrantů pocházela. Další měli etiopské a eritrejské občanství. Somálská ambasáda v Egyptě zjišťuje podrobnosti.

Podle příbuzných a známých utonulých uprchlíků mířily přeplněné lodě z Egypta do Itálie. Fotografie a seznamy obětí se objevily na sociálních sítích, uvedl list Daily Mail.

Podle odhadů zahynulo v loňském roce ve vlnách Středozemního moře přes 1 200 uprchlíků. Přesné počty ale nikdo nikdy nezjistí. Téměř přesně před rokem, 19. dubna 2015 se u pobřeží Libye potopila loď s 850 uprchlíky. Zachránit se podařilo jen 28.

Stovky uprchlíků mizely ve vlnách Středozemního moře i v létě. Na podzim ale migranti začali dávat přednost cestě přes Turecko a Egejské moře. Tu teď ale uzavřely balkánské státy a dohoda Evropské unie a Turecka o navracení uprchlíků. Další velké tragédie ve Středozemním moři tak zřejmě budou následovat.

Témata: uprchlíci | moře

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky