Za přestupky nově zaplatí řidiči desetitisíce

Kompletní seznam navrhovaných změn v pokutách za dopravní přestupky zveřejnilo ministerstvo dopravy. A pokud návrh projde beze změny, budou o hodně vyšší než doposud. Za nejzávažnější prohřešky půjdou pokuty do desetitisíců korun.

Ilustrační fotografie
reklama

Ministerstvo dopravy se rozhodlo zatočit s neukázněnými řidiči, kteří ohrožují životy ostatních lidí. Závažné a vědomé přestupky budou trestány nejpřísněji, ve správním řízení se pokuta může vyšplhat až na 75 tisíc korun. Navrhovaná změna zahrnuje i zavedení principu dvakrát a dost, tedy za dva vážné přestupky by řidič automaticky přišel o řidičák.

"Chceme také přehledný a férový systém pro řidiče v podobě jedné sazby blokové pokuty u závažných přestupků - 5 000 Kč, 2 500 Kč a 1 500 Kč," píše na svých stránkách ministerstvo dopravy, které včera zveřejnilo kompletní výčet změn v bodovém systému. Jeho podoba ale ještě není definitivní, ministr dopravy Dan Ťok chce dát prostor veřejnosti, aby se k návrhu vyjádřila.

"K těmto podkladům se již vyjádřila odborná veřejnost a nyní se obracíme se stejnou prosbou i na širokou veřejnost. Máte-li zajímavé podněty k fungování bodového systému nebo k připravované legislativě, pošlete nám je," vyzývá Ťok.

Lidé mohou ministerstvu své připomínky posílat do 13. května na e-mailovou adresu pripominky@mdcr.cz. "Všechny vaše podněty budou prostudovány a předány k diskuzi na úrovni Ministerstva dopravy," slibuje ministr.

Pokuty se mají zvýšit nejvíc u těch prohřešků, které mají na svědomí nejvíce lidských životů. Konkrétně se jedná o řízení pod vlivem alkoholu, rychlou jízdu nebo například telefonování během řízení. Zdvojnásobit by se měla také pokuta za druhý nejčastější přestupek českých řidičů, kterým je jízda bez zapnutého pásu. Za ten by nově hrozila pokuta až pět tisíc korun. Zvýší se také pokuty za nehody, ke kterým musí být přivolán znalec.

V Česku funguje už deset let tzv. bodový systém. Za jednotlivé přestupky může řidič "získat" od 1 do 7 bodů, při dosažení 12 bodů přijde na rok o řidičský průkaz. Podle ministerstva dopravy se sazby pokut za posledních deset let výrazně neměnily a v evropském srovnání jsou nízké. Proto se rozhodlo ke změně legislativy.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky