Pevnost Evropa: Státy postavily už 1200 km plotů. Kde všude jsou?

Evropské státy budují ze starého kontinentu pevnost. Ploty a zvýšené hraniční kontroly jsou pro mnohé země jednoduchým řešením, příval uprchlíků ale zatím nezastavily. Kde všude už bariéry stojí?

Přijímání uprchlíků do Evropy
reklama

Ploty a valy se různé říše opevňovaly od pradávna. Jde o jednoduché řešení, jak možné narušitele odradit od vstupu do země. Právě proto k němu přistoupily i evropské státy, když hledaly způsob, jak zabránit přívalu uprchlíků do Evropy.

Výstavba obranného systému je navíc naprosto legální. I státy Evropské unie mají právo rozhodovat, kdo na jejich území vstupuje. Některé ploty jsou však vystavěny i na vnitřních hranicích EU a schengenského prostoru, v němž byl doposud zaručen volný pohyb. Dohromady stojí v Evropě 1200 km bariér.

Řecko začalo stavět plot proti migrantům podél hranice s Tureckem už v roce 2011. 12kilometrový plot z betonu a ostnatého drátu střežily kromě monitorovacího systému i tisíce policistů, podél řeky Marica (nebo také Evros) navíc Řekové vykopali hluboký příkop.

Řecký příklad poté následovalo Bulharsko, které na hranicích s Tureckem postavilo zatím 100km plot. Migranti proto změnili strategii a do Evropy se plavili přes moře. S takovým přílivem mělo zkušenost Španělsko, které už v roce 2005 vystavělo bariéry na hranici s Marokem, v regionu Ceuta a u města Melilla.

Mapa ZDE

Se začátkem tzv. migrační krize se v roce 2015 vystavělo v Evropě několik plotů. Tím nejdelším je zatím 175 kilometrů dlouhá zeď na maďarsko-srbské hranici. Na konci loňského roku pak začali Maďaři oplocovat i hranici s Chorvatskem.

K východní zemi se postupně připojily další státy. Podél hranice s Chorvatskem vystavěli bariéry i Slovinci, na řecko-makedonské hranici vyrostl vysoký plot s ostnatým drátem i žiletkami. Hranice se Slovinskem uzavřelo i Rakousko, které nově staví i plot na hranici s Itálii, v alpském průsmyku Brenner.

Jiné země reagovaly měkčími, i když také zvýšenými bezpečnostními opatřeními. Například Německo, Francie nebo Norsko zpřísnily hraniční kontroly, Francouzi se navíc soustředí na oblast kolem Calais a potenciální přesun migrantů do Velké Británie.

Ploty a hraniční kontroly ale nefungují stoprocentně. Každý plot okamžitě snížil počet ilegálních migrantů, samotná uprchlická vlna se ale jenom přesunula jinam. Do Řecka se stále plaví běženci na nafukovacích člunech, zvýšil se také počet migrantů, kteří přichází z Afriky do Itálie. 

Témata: evropa | uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky