Už rostou. Je tu sezóna krále hub, smrže

Dobrá zpráva pro každého, kdo se rád brouzdá lesem s košíkem: Už rostou! Letos se houby v českých lesích objevily o několik týdnů dříve než je obvyklé...

Ilustrační fotografie
reklama

Snad teplá zima nebo příznivé jaro letos udělaly radost houbařům. Houby jsou tu dříve než jindy. Samozřejmě nejde o typické hříbky, ale o to větší šanci máte najít raritní houby - smrže!

Smrž na to sice vůbec nevypadá, ale je to král (či přinejmenším alespoň jeden z králů) českých hub. Jen se trochu špatně hledá a navíc má jen krátkou sezónu - roste především v dubnu, kdy jsou ještě noční mrazíky, ale odpoledne bývá teplo. Sezóna smržů pak končí někdy v květnu.

Štěstí na smrže má už celý týden Alexej Ehulko, který se redakcií TN.cz pochlubil bohatou nadílkou smržů. Ty z fotografií nasbíral o víkendu. "Chodíme na ně týden, ale včerejšek byl nej!," popsal nadšený čtenář a divák.

Foto ZDE

Smrže můžete najít ve třech variantách - žlutého, bílého a černého. Obvykle se nacházejí v parcích či v sadech, v jehličnatém lese je budete hledat marně. Smržům se také říká "české lanýže", přestože nerostou pod zemí . Smrži jsou oceňováni především pro svoji silnou zemitou chuť, kterou u většiny ostatních hub nenajdete.

Vyplatí se smrže nepřebít paletou jiných výrazných chutí, ale spíš ho spojit s vhodnými ingrediencemi - podobně jako u lanýžů. Smrže sice na trhu nedosahují takové ceny jako lanýže, ale i tak je to jedna z nejdražších hub. Za kilo čerstvých klidně zaplatíte dva tisíce, sušené jsou pak pochopitelně ještě dražší.

Témata: houby | Příroda

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky