Varování z Bruselu: Státy soutěží, který bude pro uprchlíky nejméně atraktivní. EU to zničí

Evropské komise před dvěma dny představila své varianty přepracování dublinského systému. Někdejší belgický premiér a šéf frakce ALDE v Evropském parlamentu Guy Verhofstadt považuje změnu systému za nezbytnou, některé státy jsou ale proti. Politik varuje, že „tento status quo zničí Evropskou unii“.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

Verhofstadt připomíná, že jeho frakce podporuje revizi stávajících nařízení a požaduje, aby byl dublinský systém nahrazen novým systémem EU, založeným na spravedlivém distribučním systému pro všechny žadatele o azyl, kteří by se rozdělovali mezi členské státy EU.

„Taková oprava je nezbytným krokem, pokud chceme zavést tolik potřebnou kolektivní evropskou reakci na uprchlickou krizi. Kvůli dublinskému systému jsme svědky závodu 'až na dno' , v němž se jednotlivé členské státy snaží konkurovat, aby se staly nejméně atraktivními pro uprchlíky. To ale paralyzuje Evropu," varuje politik na sociálních sítích.

„Členské státy se musí místo toho dohodnout na novém systému EU v otázce azylu - na základě spravedlivého distribučního systému, který uprchlíky rozdělí mezi všechny zúčastněné členské státy. Tento nový systém bude muset být aplikována postupně ve chvíli, kdy budou účinně prováděna opatření vedoucí k zajištění vnějších hranic EU a kdy řízení migračních toků začne nést ovoce. Žádosti o azyl by pak mohly být posuzovány EU, a nikoli konkrétními členskými státy," plánuje Verhofstadt.

„Je nepravděpodobné, že dohoda mezi EU a Tureckem sníží počty migrantů a uprchlíků přicházejících do Evropy. Nyní je tedy čas, aby byl konečně zaveden fungující evropský systém řízení této krize v souladu s právními a humánními principy. Nepochybuji o tom, že získat souhlas s reformami bude náročné, ale Evropská unie prostě nemá na výběr. Je nepravděpodobné, že Evropská unie bude schopna přežít status quo. Doufám, že Komise bude nyní jednat rychle a co nejdříve vytvoří legislativní návrh," dodal šéf frakce ALDE.

Komise představila dvě varianty. V mírnější z variant úprav by se jednalo o doplnění stávajícího dublinského systému o trvalý mechanismus, který by zemi v potížích ulehčil. Šlo by o podobné řešení, které už členské země EU jako jednorázový krok přijaly loni ve snaze pomoci Itálii a Řecku.

Druhou dnes představenou možností by bylo plné nahrazení stávajícího systému, kdy azylovou žádost řeší první země, ve které se uprchlík dostal na území EU. Místo toho by byli na základě „distribučního klíče" migranti rovnou přerozdělováni po všech zemích unie, na věc by zřejmě dohlížel Evropský podpůrný úřad pro otázky azylu (EASO).

Témata: EU | uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky