Novinky na hradech a zámcích: Tyto změny potěší každého

České hrady a zámky už definitivně zahájily novou sezónu a pro milovníky historie si připravily celou řadu novinek. Kromě toho nebudou chybět tematické akce, které jsou letos zasvěceny rodu Lucemburků.

Hrad Křivoklát
reklama

Největší novinkou v letošní sezóně je zrušení zákazu focení v interiérech. To bylo doposud úplně zapovězeno nebo výrazně omezeno. Podle ředitele Národního památkového ústavu (NPÚ) Dušana Michelfeita by mohlo sdílení fotek návštěvníků na sociálních sítích být skvělou reklamou.

Bude záležet na samotných památkách, kde všude focení povolí, jestli půjde o celý objekt nebo jen o některé místnosti. Nadále ale bude platit zákaz focení s bleskem, povoleny nebudou stativy ani selfie tyče. Návštěvník, který bude chtít v interiérech hradů a zámků fotit, nesmí zdržovat zbytek prohlídkové skupiny.

Dobrou zprávou je také to, že ani v letošním roce se nebude zvyšovat vstupné na stávající prohlídkové okruhy. Na mnoha památkách ale přibyly také okruhy nové. Další novinkou je modernizovaný web NPÚ, který vám pomůže vyhledat památky ve vašem okolí, naplánuje vám výlet a mnoho dalšího.

Vylepšení se dočkal i věrnostní program NPÚ Klíč k památkám, který funguje už od loňského roku. Do papírového pasu návštěvníci památek sbírali razítka- za jeden vstup dostali vždy jedno razítko a každou šestou návštěvu měli zdarma. Letos bude program fungovat také prostřednictvím mobilní aplikace a načítání unikátních QR kódů ze zakoupených vstupenek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky