Rath dostane poslanecké náhrady za dobu vazby čtvrt milionu. Souhlasíte? Hlasujte v anketě

Sněmovna musí exposlanci a bývalému hejtmanovi Davidu Rathovi vyplatit více než čtvrt milionu korun. Jde o peníze, na které měl Rath jako poslanec nárok - ošatné, dopravu a diety. Stane se tak přesto, že Rath po celou dobu seděl ve vazbě. Nařídil to soud.

David Rath
reklama

Dnešní rozsudek přikazuje Poslanecké sněmovně, aby Davidu Rathovi vyplatila celkem 280 tisíc korun. Jsou to tzv. poslanecké náhrady, na které má nárok každý poslanec. Peníze by měly sloužit pro jeho reprezentaci a běžné náklady, tedy například jako ošatné, příspěvek na dopravu nebo na jídlo během služebních cest. 

Potíž je v tom, že David Rath žádá o náhrady za dobu, kterou strávil ve vazbě a zmiňované náklady mu tedy nemohly vyvstat. Ubytování i stravu mu poskytovala Vězeňská služba.

Už loni v listopadu Sněmovně nařídil zaplatit náhrady exposlance Obvodní soud pro Prahu 1. Soudkyně tehdy argumentovala, že náhrady se k funkci poslance pevně vážou a nelze je neuhradit. "Zákon předpokládá jedinou možnost, kdy tato náhrada nenáleží. A to pokud dočasně nevykonává svou funkci. To ale v tomto případě soud nemůže říct," prohlásila tehdy soudkyně. Sněmovna se proti jejímu rozhodnutí odvolala a případ se dnes projednával znovu.

Odvolání Sněmovny dnes zamítl pražský městský soud, podle nějž dolní komora rozhodla o zkrácení náhrad v podstatě svévolně. Verdikt je pravomocný. Rath strávil ve vazbě po svém obvinění z korupce déle než rok, loni byl nepravomocně odsouzen k 8,5 roku vězení.

Sněmovna, která bude muset někdejšímu středočeskému hejtmanovi zaplatit navíc i úroky z prodlení a dále zhruba 96.000 za náklady soudního řízení, argumentovala mimo jiné tím, že Rathův požadavek je v rozporu s dobrými mravy.

Rath po celou dobu strávenou ve vazbě dostával plat poslance v plné výši. Sněmovna mu také hradila výdaje na odborné a administrativní práce, na asistenta, telefonní poplatky a internet a také příspěvek na kancelářský materiál včetně nájemného za regionální kancelář poslance v jeho volebním kraji a její vybavení. Nevyplácela mu však takzvané víceúčelové paušální náhrady na reprezentaci, stravu a dopravu.

Krácení náhrad by podle soudů bylo možné pouze tehdy, pokud by poslanec po přechodnou dobu z objektivních důvodů nevykonával funkci. To ale nebyl Rathův případ - z vazby totiž předkládal návrhy zákonů. 

Témata: rath, david

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky