Analytik se rozzlobil kvůli EU a kvótám. Lhali nám všichni, stydím se za naši politickou scénu

Evropská komise by ve středu měla zveřejnit svůj návrh na reformu toho, jak EU řeší žádosti o azyl. Německý list Die Welt ještě před zveřejněním oficiálních informací uvedl, že je ve hře varianta, podle které by azylová řízení nevedly jednotlivé státy, ale Evropská unie a její agentury v jednotlivých členských zemích. Někdejší poradce prezidenta Václava Klause a bezpečnostní analytik Tomáš Haas je ale ostře proti.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

Podle dokumentu, který unikl do médií a který by měl být představen dnes, by posléze agentury také rozhodovaly, kolik žadatelů o azyl do jednotlivých členských zemí pošlou. Dublinský systém podle vyjádření EK selhal a je nadále neudržitelný. List Die Welt také uvedl, že je v dokumentu uvedeno, že odpovědnost za azylové řízení by měla být přenesena z národní úrovně na Evropskou unii.

Co se týče přerozdělování žadatelů o azyl, nabídne komise zřejmě dvě varianty. První z nich předpokládá zachování stávajícího systému se zakotvením „korekčního mechanismu", tedy povinným přerozdělováním podle kvót v případě „masového přílivu (migrantů) do jedné členské země". Druhá varianta předpokládá plné nahrazení stávajících pravidel „systematickým přesunem žadatelů o azyl založeným na distribučním klíči". Ten by byl - podobně jako kvóty - založen na velikosti členských zemí, výkonu jejich ekonomiky a podobně.

Analytik Tomáš Haas ale na sociálních sítích plán ostře zkritizoval. „Hezké. Rozhodovat o udělení azylu bude Unie, a přidělovat kvóty bude Unie a odvolávat se proti vlastnímu rozhodnutí bude rovněž smět jen Unie. A nejhorší je, že Lisabonská smlouva jim k tomu dává plné právo," píše.

Haas poukazuje, že EU má právo všechny „sdílené pravomoci", včetně zahraniční politiky, převzít úplně. „Ale naše vláda s tím bude stejně souhlasit, protože nechceme být 'potížisty' a musíme být v 'hlavním proudu' a kdybychom nebyli v EU, kdo ví co by se nám stalo, za hranicemi čeká Putin a naše koalice i opozice bude raději dělat něco důležitějšího, něco, co občané chtějí, třeba válčit proti Zemanovi," ironicky podotýká někdejší Klausův poradce.

„Co dělá naše reprezentace v Bruselu, naši europoslanci? Informují nás o tom, co se chystá? Hezky to kdesi řekl Petr Kamberský: 'Sedí na zadeli a mektají co dělají jiní špatně'. Někdo se stydí za svého prezidenta, já jdu dál a stydím se za celou naší politickou scénu. Lhali nám všichni," zlobí se Haas.

Témata: EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky