Čtvrtina deváťáků z Orlové měla pozitivní test na drogy

Drogové testy prováděné na základních školách v Orlové prokázaly hrozivou skutečnost. Téměř 25 % tamějších žáků devátých tříd mělo pozitivní výsledek.

Ilustrační fotografie
reklama

"Naše původní odhady, že asi 30% žáků devátých tříd bude mít zkušenosti s drogami, se v podstatě potvrdily. Nečekali jsme však, že tolik žáků bude brát tzv. tvrdé drogy,“ řekl velitel Městské policie Orlová Mgr. Roman Galia.

"Testy prokázaly přítomnost amfetaminu, metamfetaminu, THC, extáze nebo opiátů v těle testovaných dětí. Nejčastěji užívanou drogou je pervitin,“ řekl dále Galia.

Výzkum proběhl v rámci preventivního programu "Škola jako bezpečné prostředí“, na kterém se mimo jiných podíleli ředitelé základních škol v Orlové, Městská policie Orlová a Výzkumný ústav vodohospodářský.

"Nejprve jsme testovali odpadní vodu ze základních škol odebranou přímo u paty budovy,“ vysvětluje Galia. "Když výsledky prokázaly přítomnost drog, přistoupili jsme se svolením rodičů a za pomoci ředitelů škol k testování slin a dotazníkovému šetření žáků devátých tříd. Několik z nich přiznalo, že s drogami experimentovali.“

Cílem projektu bylo potvrdit či vyvrátit děsivá čísla, která vyplynula z dřívějších šetření a z výměny jehel v místním protidrogovém centru K-Centrum, a hlavně informovat rodiče o tom, že jejich děti mají vážný problém s drogami, který by se měl řešit.

"Na základě zjištěných výsledků budeme následně realizovat celou řadu dalších opatření, kterými hodláme tento neutěšený stav změnit,“ dodal na závěr Galia.

Témata: studenti | školství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky