Nenechte se okrádat o své peníze

Peníze jsou v současné době něčím, co k životu potřebuje každý z nás. I když je řada lidí, pro které nejsou tím hlavním, většina lidí v nich vidí prostředek ke spokojenému životu. Pokud peníze máte, je určitě dobré nenechat je zahálet, stejně jako není dobré se o ně nechávat okrádat. Ukážeme vám několik cest, jak můžete něčemu takovému nejenom zamezit, ale jak své finance ještě zhodnotíte.

Ilustrační fotografie
reklama

Peníze je třeba investovat

Je sice lákavé mít peníze doma v trezoru, nebo na bankovním účtu. Jelikož jsme však nastínili to, že o ně můžete postupně přicházet, je třeba si tuto zdánlivou výhodu lehce rozvést. Nikdo z nás by neměl zapomínat na inflaci, která nás může ročně připravit i o jednotky procent z našich úspor. Proto je dobré proti tomuto bojovat. Jak? Vhodnými investicemi. Pokud nevíte, jakým směrem se vydat, vyzkoušejte binární opce. Ty jsou dobrou volbou i pro začátečníka, jelikož v rámci základních obchodů spekulujete jenom vývoj cen podkladového aktiva. Tedy to, zda cena půjde nahoru, nebo dolů. Pro nováčky v oblasti investic ideální volba. Ti zkušenější mohou využít i další investorské možnosti, kam se řadí:

  • Akcie
  • Komodity
  • Forex

Neplaťte na daních více, než musíte

Není to jenom inflace, která vás bude o vaše peníze okrádat. Zapomínat byste neměli ani na náš stát, který v podstatě okrádá každého svého občana. Jak? V rámci svých daní, které jsou v mnoha ohledech skutečně velmi vysoké. I na ty můžete jednoduše vyzrát. Vyplatí se zvolit offshore společnost Cyprus. Máte tak jistotu toho, že se vysokému zdanění jednoduše vyhnete. Máme-li být konkrétní, tak právě Kypr má druhou nejnižší daň z příjmu v Evropě. Činí jenom 12,5 procenta. V porovnání s tuzemskem, a to se zdaněním klasických firem, ušetříte necelých 10 procent vašich peněz. A to už je dobrý důvod, proč touto cestou jít.

Okrádat vás můžou i poskytovatelé půjček – na úrocích

Potřebovali jste financovat váš byt nebo dům, potřebovali jste si koupit auto, nebo jste snad investovali do svého podnikání? To vše mohlo být spojeno s úvěrovým produktem. Ty jsou sice přirozenou součástí našich životů, ale na druhou stranu i je musíme vybírat obezřetně. A to hlavně z důvodu úrokových sazeb. I ty nás mohou připravit o peníze. V případě některých nebankovních společností mohou úroky dosahovat i desítek procent. Přitom u bank není problémem držet se v řádu nižších jednotek. Tím se dnes pyšní třeba také P2P půjčky.

Nejenom, že bychom měli každou novou půjčku dobře vybírat. Dnes není problém zvýhodnit i ty stávající. Jak na to? Pomůže refinancování půjčky, které může snížit úrokové sazby třeba i o desítky procent. Záleží na tom, jak vysoké jsou ty současné. Kromě této možnosti, která se týká pouze jednoho úvěru, můžeme využívat i takzvanou konsolidaci. Ta funguje na podobném principu, jenom nám umí spojit několik půjček do jedné. A může jít třeba o:

  • Kontokorenty
  • Dluhy na kreditních kartách
  • Klasické spotřebitelské půjčky

U firmy hlídejte hlavně náklady

O peníze se můžete často připravovat i vy sami. Ideálním příkladem je segment podnikání. Mnoho podnikatelů přišlo na to, že své peníze vyhazovali za zbytečnosti. A to ať už se jednalo o nákladný provoz firmy, nebo neefektivní investice spojené třeba s vývojem, nebo reklamní kampaní. Pokud se něčemu takovému chcete vyhnout, je třeba, aby byla zpracována strategie podniku. Ta zohlední nejenom váš obor a vaši budoucí cestu, ale i možnosti, konkurenci, vaše cíle, nebo metody jednotlivých postupů. Výsledkem bude propracovaný plán jednotlivých postupů, kterými by se měla vaše firma vydat. Bude nejenom úspěšnou, ale bude také tou, která investuje správně, a jenom tolik, kolik je potřeba. Díky tomu zůstanou finance vám, jako majitelům.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky