Konečný návrh protikuřáckého zákona: Kde už si nezapálíte?

Poslanci budou schvalovat už definitivní návrh protikuřáckého zákona. Měl být bičem na kuřáky, ale politici se předháněli s připomínkami a snaží se návrh změkčit. Poslední doporučení k němu před 3. čtením dodal i zdravotnický výbor. Kde všude si nejspíš kuřáci nezapálí?

Ilustrační fotografie
reklama

Zdravotnický výbor projednával k protikuřáckému zákonu více než dvě stovky pozměňovacích návrhů. Původní znění výrazně omezovalo kouření na veřejných místech i v restauracích nebo na sportovištích, politici se však snaží přísná omezení změkčit.

Výbor pro zdravotnictví při svém posledním jednání nedoporučil pro restaurační zařízení takzvané kuřárny, tedy stavebně oddělené prostory, které by byly vyhrazeny pro kuřáky. Ministerstvo zdravotnictví však k návrhu vydalo jen neutrální stanovisko.

Kuřáci by si však mohli zapálit na zahrádkách a různých venkovních sezeních. Provozovatel však bude muset prostory zřetelně označit a zajistit, že odsud nepronikne kouř dovnitř.

Radost by mohli mít i ti, kteří holdují vodním dýmkám. Jejich konzumace bude hlavně v čajovnách povolena ve speciálně vyhrazených prostorech.

Kde podle doporučení zdravotnického výboru nebudete moci kouřit?

Přehled ZDE

A které návrhy naopak výbor nedoporučil a kouření zde zakázáno nebude?

Přehled ZDE

I elektronické cigarety měly být původně zakázány na stejných místech jako kouření tabákových výrobků, zdravotnický výbor zmírnil ale i jejich omezení. E-cigarety jsou nově zakázány jen v MHD, zdravotnických zařízeních, školách, na dětských hřištích, sportovištích a kulturních akcích.

Nově by podle odborníků na zdravotnictví nemělo být možné zapálit si na všech nástupištích, nejen těch krytých, jako tomu bylo dosud. Kouřit byste neměli ani v autě, pokud vezete dítě, nebo v ZOO.

O tzv. protikuřáckém zákonu včetně všech pozměňovacích návrhů budou poslanci rozhodovat ve 3. čtení, které nastane 13. dubna. Zdravotnický výbor vydává jen doporučující stanoviska. 

Témata: kouření

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky